Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svi je odbijaju

Vapaj psihologinje iz Zagreba: "U uredu mi je djevojčica od 6 i pol godina. 31 ustanova u državi ne želi je primiti na smještaj!"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Psihologinja iz Zagreba s dugogodišnjim iskustvom rada u centru za socijalnu skrb, Valerija Kunđera, uputila je apel na društvenim mrežama kako bi što prije našla smještaj za šestogodišnju djevojčicu s neurorazvojnim teškoćama.

Psihologinja Valerija Kunđera u ponedjeljak popodne objavila je vapaj za smještaj djevojčice koju su odbili primiti svi timovi za udomiteljstvo i 31 ustanova za smještaj u Hrvatskoj. Navela je kako se malena nalazi u njezinom uredu, a radno vrijeme završava u 15:30.

Malena je autistična zbog čega pohađa specijalizirani vrtić za djecu s razvojnim teškoćama.

"Djevojčica 6 i pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica. Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Tridesetijedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj. Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju. Ravnateljica jedine ustanove u Zagrebu koja je dužna primiti dijete kroz smještaj u kriznim situacijama, izrijekom odbija prihvatiti djevojčicu. Najradosnijih očiju", napisala je psihologinja i dodala kako je odgoditeljica plakala u nemoći, a ona i socijalna radnica su potiskivale suze dok su preuzimale djevojčicu.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Želite promijeniti liječnika opće prakse, a svi tvrde da nema mjesta? Rješenja ipak ima...

"Ta meni je to već tkoznakoje izdvajanje, spašavanje! Trebalo bi biti spašavanje djeteta iz nezdrave i disfunkcionalne obitelji, a briga o djetetovoj dobrobiti i opet je samo floskula", ističe Kanđera u objavi.

Ističe kako djevojčica ima "najljepši osmijeh na svijetu" i "najnježniji pogled".

Dotakla se reformi u resoru socijalne skrbi pa kaže kako je "centralizirano sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike", "ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mojem uredu koji dijelim s još dva psihologa".

Pročitajte i ovo Oblaci u Oklahomi Zastrašujući oblak VIDEO Bizaran prizor na nebu podsjeća na posljedice atomske bombe

"Opet sam ogorčena na reformirani, uzaludni sustav čiji dio već dugo ne želim biti. Radno vrijeme nam je do 15:30. Kamo ćemo onda s prelijepom djevočicom koju sudbina nije pomazila, a sustav se bahato poigrava?", pita se psihologinja u objavi.

Nakon što su njezin vapaj prenijeli svi mediji - rješenje se odjednom i pronašlo. Kasnije poslijepodne su ih nazvali iz jednog centra gdje je dijete privremeno smješteno.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene