Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustav pred pucanjem

Djevojčici o kojoj je govorila cijela Hrvatska osiguran privremeni smještaj. Ravnateljica jednog doma poručuje: "Vrlo često odgovaramo da nema slobodnih mjesta"

Aktualno Galerija Djeca: Ilustracija - 2 Djeca: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zdenko Bodrožić Zdenko Bodrožić Foto: DNEVNIK.hr Jasna Ćurković Kelava Jasna Ćurković Kelava Foto: DNEVNIK.hr Djeca: Ilustracija - 3 Djeca: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Tatjana Štritof Galerija 1/7 >>
Psihologinja Centra za socijalnu skrb, Valerija Kanđera, objavila je potresan apel - u njezinu je uredu, kaže, djevojčica od šest godina, s teškoćama u razvoju, bez roditeljske skrbi, a zbrinuti ju je odbila čak 31 ustanova!

Na društvenim mrežama od ministra Piletića tražila je hitno rješenje, a nakon što su njezin vapaj prenijeli svi mediji - rješenje se odjednom i pronašlo. Troje djelatnika je od 15 sati s malenom djevojčicom u automobilu obilazilo ustanove i pokušalo pronaći smještaj. Kasnije poslijepodne su ih nazvali iz jednog centra gdje je dijete privremeno smješteno. U Ministarstvu su održali konferenciju za medije. Kažu riječ je o privremenoj nemogućnosti skrbi u obitelji.

"Zaprimljeni su negativni odgovori, ali moram biti svjesni jedne činjenice da je riječ o djetetu s teškoćama u razvoju i ne možemo pisati svim ustanovama. Dakle za svako dijete postoji specijalizirana ustanova i za svako dijete kojemu je potreban privremeni smještaj, ovo je krizni smještaj zbog privremenog manjka", rekla je Tatjana Štrifot, ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb.

"Zadnjih pet dana smještaj se nije tražio. Rekli smo da je dijete bilo zbrinuto u široj obitelji. Smještaj je pronađen danas nakon što je iz vrtića javljeno da dijete nije više u mogućnosti biti u privremenoj obitelji. To je privremeno krizno rješenje. Radit će se na tome da se dijete vrati u svoju obitelji."

Pročitajte i ovo Ilustracija Susjedi sumnjaju na jedno Hara kašalj za koji nema lijeka, a liječnici ne mogu utvrditi ni uzrok: "Što god dajemo od terapije, ne pomaže"

"Ja bih rekla da je ovaj slučaj iznimka zbog načina na koji je izašao u medije. Smatram i jako mi je žao da je do toga došlo da se preko društvenih mreža i portala i ostalih društvenih veza objavljuju ovakve stvari", dodala je.

"Znate da smo vrlo često progovarali o svim izazovima s kojima se susrećemo vezano uz smještaj djece bez roditeljske skrbi, problemi kapaciteta smještaja nisu se pojavili jučer. Posljednje tri godine intenzivno radimo na povećanju broja smještaja. Svake godine povećavamo broj smještaja. Ove godine imamo u planu i realizaciju preko 100 novih kapaciteta smještaja, do toga smo već realizirali 70-ak", istaknula je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu.

Ravnateljica doma u Nazorovoj o problemima

Među 31 institucijom i domom koji su odbili djevojčicu bio je i Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj gdje je otišla reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović koja prati slučaj.

"Čini se da je isti odgovor bio kod svih - da nemaju mjesta za šestogodišnju djevojčicu", navela je Krajinović i pojasnila kako je psihologinja prstom uprla i u Ministarstvo socijalne skrbi i u njegovu reformu: "Kaže kako je sve centralizirano bez smisla i bez logike."

O svemu je razgovarala s Jasnom Ćurković Kelavom, ravnateljicom doma u Nazorovoj koji također nije mogao primiti dijete.

"Sredinom prošloga tjedna socijalna radnica je nazvala da treba smještaj za djevojčicu koja ima poremećaj spektra autizma. Upozorila sam gospođu da smo prekapacitirani, naime već više vremena, rekla bih dvije godine", navela je ravnateljica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napad u Zagrebu Redari tukli mladiće ispred poznatog noćnog kluba. Majka na rubu suza: "Govorili su mi - nemoj ići s time u javnost, to je mafija. Ali morala sam"

Sad je 25 posto više djece nego što bi trebali imati tj. 76 djece u odnosu na 61 mjesto. "Nadamo se da kvalitetno skrbimo o djeci, s tim da je sigurno bolja skrb kad je manje djece", pojasnila je. 

"Nakon toga smo ih uputili da traže smještaj u ustanovama za djecu s teškoćama i nadali smo se da su to riješili dok se nisu danas javili da trebaju hitan smještaj", prepričala je ravnateljica i dodala: "Koliko znam našli su kvalitetan smještaj za djecu s komunikacijskim teškoćama."

Doima se da je smještaj nađen zbog pritiska javnosti i medija. 

"Vrlo često se u situaciji zadnje dvije tri godine od slučaja u Novoj Gradiški traži smještaj, posebno za mlađu djecu jer ne postoji dovoljan broj mjesta za djecu koliko se izdvaja. Mi smo u ovoj i prošloj godini realizirali praktički samo žurne slučajeve. Ako vam kažem da je prije tog slučaja negdje 120 molbi zaprimano u Domu u odnosu na današnjih već 600 za ovu godinu", pojasnila je.

Zbog toga se često mora djecu odbiti.

"Vrlo često odgovaramo da nema slobodnih mjesta, ali u krajnjem slučaju primamo dijete i ono nam postaje prekobrojno. Tako bi bilo i s današnjim slučajem da nisu našli smještaj u Centru", poručila je.

Ipak, teško je prihvatiti da ni jedna od 31 institucije nije imala mjesta.

"Nažalost, rekla sam vam koliki je broj izdvajanja djece pogotovo za djecu sa spektričnim problemima", rekla je ravnateljica.

Smatra da je to odgovornost svih u sustavu socijalne skrbi.

"Dječji dom u Nazorovoj do Nove godine će otvoriti novi odjel za smještaj još 25 djece", najavila je za kraj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene