Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka na Skupštini

Nova pravila za besplatni pokaz u Zagrebu: Pogledajte što se mijenja nakon 11 godina

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Grad Zagreb planira povećati dohodovni cenzus za umirovljenike i osobe starije dobi s 424,71 eura na 560 eura, koliko iznosi minimalna plaća u Hrvatskoj za ovu godinu, čime će veliki broj umirovljenika prvi put steći pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu javnog prijevoznika ZET-a.

Stoji to u izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba koja je u javnom savjetovanju od 21. srpnja do 20. kolovoza, priopćeno je u utorak iz gradske uprave.

"Procjenjujemo da ćemo obuhvatiti oko 20.000 novih umirovljenika i osoba starije životne dobi kojima ćemo na taj način olakšati mobilnost i ublažiti posljedice povećanja troškova života", rekla je tim povodom zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

Podsjeća da je to prvo povećanje dohodovnog cenzusa nakon 11 godina. "Naime, u proteklih nekoliko godina veliki broj umirovljenika i osoba starije životne dobi izgubio je pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a zbog povećanja mirovina koje nije pratilo i povećanje dohodovnog cenzusa”, pojasnila je.

Za proširenje prava Grad Zagreb će godišnje iz proračuna izdvojiti dodatnih 2,8 milijuna eura, a izmjene odluke trebale bi biti usvojene na sjednici Gradske skupštine 7. rujna.

Pročitajte i ovo Požar kod mjesta Plat, Župa Dubrovačka Teška situacija FOTO Gori požar u Župi dubrovačkoj: "Ako krene bura? E onda smo u problemu"

Osim umirovljenika, predloženim izmjenama odluke uvode se i nova ili povećavaju postojeća prava na besplatnu godišnju pokaznu kartu za još dvije kategorije građana.

Prvo pravo se odnosi na besplatni pokaz za redovite učenike i studente te učenike i studente s teškoćama u razvoju koji su smješteni u ustanove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji na području Grada Zagreba, a koji nemaju ispunjen uvjet prebivališta na području Grada Zagreba, a drugo pravo na besplatni pokaz za žrtve nasilja u obitelji (uključujući i djecu) smještene u skloništa na području Grada Zagreba, koje nemaju prebivalište u Gradu Zagrebu, a to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Izmjenama se predlaže i da se iznos novčane naknade Grada Zagreba korisnicima doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu podigne s 26,54 eura mjesečno na 50 eura mjesečno za tri kategorije korisnika - djecu korisnike iz obitelji s troje ili više djece, djecu iz jednoroditeljskih obitelji te djecu iz obitelji sa samohranim roditeljem. Obuhvatom djece iz obitelji s troje ili više djece pomažemo korisnike mjere roditelj odgojitelj koji su socijalno ugroženi, ističu iz Grada.

Predlaže se i povoljniji tretman za jednoroditeljske obitelji tako da se obiteljska mirovina izuzima iz prihoda koji se ubrajaju za ostvarivanje prava na novčanu naknadu osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja. Time težimo, navode iz Grada, proširiti krug korisnika ove novčane naknade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obavljen očevid Nesreća u Trogiru! U sudaru automobila i motocikla poginula jedna osoba

Izmjenama se Odluka o socijalnoj skrbi Grada Zagreba usklađuje i sa Zakonom o socijalnoj skrbi te se proširuje kategorija korisnika koji imaju pravo na naknadu za troškove stanovanja i besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a - na strance sa stalnim boravkom i dugotrajnim boravištem u Gradu Zagrebu, osobe bez državljanstva s privremenim i stalnim boravkom i dugotrajnim boravištem u Gradu Zagrebu i strance s utvrđenim statusom žrtve trgovanja ljudima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene