Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broje nula upisanih studenata

Na popularne fakultete traje navala, ali neke nije upisao - nitko: "Ako sada naprasno ukidamo te programe..."

Aktualno Galerija Fakultet: Ilustracija - 1 Fakultet: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Fakultet: Ilustracija - 2 Fakultet: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Maturanti Maturanti Foto: DNEVNIK.hr +0 Matura Galerija 1/4 >>
I dok u cijeloj zemlji manjka vrtića - mjesta na fakultetima ima i previše. Neka doslovno zjape prazna jer ih nije upisao nijedan student.

Maturanti koji su najbolje riješili matematiku u cijeloj zemlji najčešće upisuju zagrebački FER, strojarstvo i smjerove na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

"Naši istraživački smjerovi matematike i fizike vrlo su popularni i najbolji dolaze na te smjerove, mi čak dajemo i neke nagrade onima koji 100 posto riješe matematiku i fiziku. Dobiju laptop i tako neke stvari", rekao je Mirko Planinić, dekan PMF-a.

Pročitajte i ovo Roni Kert, Nevera Na Hvaru Rimčeva Nevera u službi promocije Hrvatske: "Ponosno držimo više od 20 svjetskih rekorda"

Bez obzira na ocjene na maturi teško je privući učenike na nastavničke smjerove iz fizike, matematike i informatike. Ove godine situacija je nešto bolja zbog STEM stipendija.

"Za profesorski smjer matematike ove godine imamo 60 prvih izbora, u odnosu na 35 lani, a za profesorske smjerove fizike interes je otprilike 30 posto veći, ali nismo popunili kvotu", izjavio je Planinić.

Daleko su od popunjene kvote fakulteti na koje nakon ljetnog roka nije upisan nitko. Na javnim učilištima to su Stočarstvo krša i biljna proizvodnja u Kninu, Upravni studij u Otočcu, Metalurgija u Sisku, Judaistika na zagrebačkom Filozofskom, a samo će jedan ili dvoje studenata dvopredmetno učiti Rumunjski i Slovački, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Martina Bolšec Oblak.

"Iskustvo pokazuje da se na jesenskom roku studijski programi popune. U slučaju da se neki od programa ne popuni, ti će programi opstati", poručio je Domagoj Tončinić, dekan Filozofskog fakulteta.

Dijelom, kaže dekan, zbog studenata tih smjerova na višim godinama, a drugi razlog je zbog obveze Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Vojska pomaže u sanaciji štete - 2 Utrka s vremenom Stradalim Slavoncima nakon nevremena pomaže vojska: "Konačno su došli, počeli su s čišćenjem"

"Republika Hrvatska je preuzela obvezu da će izvoditi nastavu na jezicima i nastavu jezika nacionalnih manjina. Ako sada naprasno ukidamo te studijske programe, tko će jednog dana u osnovnim školama držati tu nastavu", objasnio je Tončinić.

Pitanje je i kome će se nastava u hrvatskim školama držati. Dok većina upisnih kvota na sveučilištima u zemlji buja u posljednjih deset godina, u školske je klupe upisano čak 50.000 učenika manje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene