Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema odmora

Dok većina uživa u produženom vikendu, za njih nema opuštanja: "Na godišnjem nisam bio punih 12 godina..."

Selo/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Selo/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Selo/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Selo/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Selo/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Hrvatska i dalje bilježi pad proizvodnje mlijeka. Manje je i goveda, ovaca, koza, peradi, jaja. Poljoprivrednici se bore za opstanak, pa dok mnogi ovog vikenda uživaju u šest spojenih slobodnih dana, na selu nema predaha.

Slavonskim oranicama zabrujali su kombajni. Vrijeme je žetve ječma, uskoro i pšenice, pa na selu nema odmora.

''Nema odmora, bit će radni dani i 23. i 24. i 25., nema praznovanja. Mora se krasti vrijeme da se taj plod skine s njive'', kaže ratar Stjepan Bračun.

U Sarvašu kod Osijeka berba bresaka. Voćnjaci ne poznaju praznike i blagdane, plodovi se beru onda kad su zreli.

''Nama je sezona berbe i svaku breskvu želimo iskoristiti da je plasiramo na tržište, jer ova godina je malo i teža i onda gledamo da što bolje iskoristimo. Dosta je uloženo novca'', kaže Milica Jakobović, proizvođačica voća.

Pročitajte i ovo Poljoprivredna e-iskaznica (Foto: Dnevnik.hr) Puno manje administracije Nova e-poljoprivredna iskaznica donosi mnoge prednosti, pogledajte kako izgleda

Pročitajte i ovo Voćnjak, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 OČAJNI VOĆARI Hoćemo li pokraj silnih hektara plodne zemlje voće - uvoziti? U posljednjih 7 godina nestalo 24 posto voćnjaka

U poljoprivrednom kalendaru ne postoje Tijelovo, Dan antifašističke borbe ili Dan državnosti, a kamoli njihovo spajanje. Davor iz Baranjskog Petrovog Sela svoje će svinje obići po dva puta i na radni i na neradni dan.

''Stoka ne poznaje blagdan. Ona mora svaki dan jesti, svaki da se mora obići, brinuti se. Jako je teško spojiti dva, tri dana da se ne obilaze'', rekao je Davor Kuna, uzgajivač crne slavonske svinje.

O produženom vikendu ne razmišlja ni Ivan Gašić, proizvođač mlijeka: ''Ne. Jednostavno kod nas toga nema, pogotovo kod nas proizvođača mlijeka. Svaki dan ovdje morate biti, bio to Božić ili praznik, tako da mi stvarno ne znamo za odmor''.

Puno rada, a malo zarade. Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj i dalje je u padu. ''Tri kune i 20 lipa je potrebno da proizvedete litru mlijeka, a mljekare vam daju do dvije kune 80 lipa. Ja se mogu pohvaliti, otvorili smo mini siranu prije više od dvije godine i to je ono što nas je izvuklo'', dodaje Gašić.

U Hrvatskoj je više od 300.000 nositelja i članova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji sudjeluju sa 70 posto. Ne samo da nemaju praznike i blagdane, već nemaju kada otići ni na godišnji odmor.

''Ja nisam bio na godišnjem dobrih 12 godina'', rekao je Davor Kuna.

''Na godišnjem odmoru smo bili prije osam godina i to smo bili na tri dana'', rekla je Milica Jakobović.

Produženi vikend od šest slobodnih dana, na selu se tako čini kao znanstvena fantastika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno U Zagrebu grom udario u kuću, ozlijeđena jedna osoba. Kod Siska vjetar iščupao krov kuće, tuča oštetila automobile Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Foto: ?itateljica Upozorenje DHMZ-a (Foto: Screenshot/DHMZ) Upozorenje DHMZ-a (Foto: Screenshot/DHMZ) Foto: Screenshot/DHMZ ESTOFEX (Foto: Screenshot/ESTOFEX) ESTOFEX (Foto: Screenshot/ESTOFEX) Foto: Screenshot/ESTOFEX Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Foto: ?itateljica Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Foto: ?itateljica +3 Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Hrvatska U Zagrebu grom udario u kuću, ozlijeđena jedna osoba. Kod Siska vjetar iščupao krov kuće, tuča oštetila automobile 1/9 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene