Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno manje administracije

Nova e-poljoprivredna iskaznica donosi mnoge prednosti, pogledajte kako izgleda

Poljoprivredna e-iskaznica (Foto: Dnevnik.hr)
Poljoprivredna e-iskaznica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Poljoprivredna e-iskaznica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ministarstvo poljoprivrede uvodi e-poljoprivrednu iskaznicu. Za poljoprivrednike to konkretno znači olakšan proces dobivanja potpora, za državu jača i efikasnija kontrola. Uspostavom tog sustava ostvarit će se, obećava ministar Tolušić, i značajne uštede.

Nova e-poljoprivredna iskaznica izgledat će poput nove osobne iskaznice i imat će mogućnost digitalnog potpisa. To znači da poljoprivrednici više neće morati dokumente slati poštom ili odlaziti u urede agencija radi poticaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

Zamijenit će postojeće tri iskaznice. Zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za pesticide.

''Naši poljoprivrednici će s tom e-karticom moći vidjeti kad im stižu poticaji, koliko poticaja im stiže. Neće morati sami ići prijavljivati poticaje. Imat će elektronički e-potpis'', objašnjava ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Poljoprivredniku Ivanu Damjaniću potpore nisu strane. Jednu je već ostvario, a druga je spremna za aplikaciju.: ''Kandidirali smo e-impuls za nešto opreme u podrumu i spremamo projekt za vinsku omotnicu koju nadam se drugi tjedan prijaviti''.

Na 20 hektara zemlje koje Dario Marčeta obrađuje glavne su povrtne kulture rajčica za obradu i mladi krumpir. Ima tu i nešto vinograda kojeg želi proširiti potporama.

''U prvom dijelu smo kompletno dobili odluku u toj potpori i sad čekamo drugu odluku koja bi bila definitivno odobrena da bi se moglo posaditi nekoliko hektara vinograda i kupiti neku mehanizaciju'', kazao je Dario.

Oboje su oko priprema imali poprilično administrativnog posla. Iskaznicu kojom bi si pojednostavili prikupljanje i uštedjeli vrijeme s nestrpljenjem očekuju.

Puno je manje administracije, lakša je obrada podataka i puno je veća kontrola. To će svima će donijeti uštede.

Iskaznicu će potpuno besplatno tijekom 2020. dobiti svi poljoprivrednici.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene