Zbog uvoza, niske otkupne cijene i nedostatka hladnjača Hrvatska ostaje bez voćnjaka.

Galerija


Hrvatski voćari proteklih osam godina posluju s gubitkom, što je i rezultat pada voćarske proizvodnje. Prema podacima Eurostata, u posljednjih 7 godina izgubili smo 24 posto voćnjaka.

Vezani članci Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI ODŠTETOM ''To je kap u moru, oporavljat ćemo se godinama'' Slika nije dostupna ''VRUĆI KRUMPIR'' Evo što sve čeka novog ministra poljoprivrede!

Dok Stjepan Zorić, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice, ističe da je "samo na našem području ove jeseni povađeno 100 hektara", ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tvrdi da se broj voćnjaka povećao od kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju.

"Kada je Hrvatska ušla u ARKOD sustav, koji bilježi samo one koji su u sustavu potpore, bilo je upisano 22 tisuće hektara voćnjaka, a danas ih ima 33 tisuće", rekao je Tolušić.

Prošle godine u prvih 11 mjeseci u Hrvatsku je uvezeno 190 tisuća tona voća u vrijednosti većoj od 173 milijuna eura, a izvezeno je upola manje: 69 tisuća tona u vrijednosti većoj od 36 milijuna eura. Najviše uvozimo banane, jabuke i kruške, a izvozimo jabuke.

Cijene voća diktiraju uvozni proizvodi. Domaće jabuke otkupljivači plaćaju dvije do tri kune, a uvoznu dobiju i ispod jedne kune. Osim niske cijene, iz Hrvatske voćarske zajednice upozoravaju i na nedostatak hladnjača.

"Imamo proizvodnju veću od 100 tisuća tona jabuka, a u Hrvatskoj imamo hladnjače smještajnog kapaciteta koji iznosi jedva 40 tisuća tona", rekao je Zorić.

Voćari također ističu da od Ministarstva poljoprivrede očekuju obećanu pomoć oko ulaganja u voćarstvo kako Hrvatska ne bi ostala bez domaćeg voća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr