Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

U Zagrebu grom udario u kuću, ozlijeđena jedna osoba. Kod Siska vjetar iščupao krov kuće, tuča oštetila automobile

Nakon oluje u Žabnu kraj Siska (Foto: Čitateljica)
Nakon oluje u Žabnu kraj Siska (Foto: Čitateljica) ?itateljica
Aktualno Galerija Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Foto: ?itateljica Upozorenje DHMZ-a (Foto: Screenshot/DHMZ) Upozorenje DHMZ-a (Foto: Screenshot/DHMZ) Foto: Screenshot/DHMZ ESTOFEX (Foto: Screenshot/ESTOFEX) ESTOFEX (Foto: Screenshot/ESTOFEX) Foto: Screenshot/ESTOFEX Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Foto: ?itateljica +4 Obilna kiša potopila dvorišta u Sisku (Foto: Čitateljica) Galerija 1/9 >>
Nevrijeme je u popodnevnim satima zahvatilo središnju Hrvatsku. U jednu je kuću u zagrebačkom naselju Retkovec udario grom te je buknulo krovište, ali požar je ubrzo ugašen.

U poslijepodnevnim satima grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je središnju Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Ilustracija, automobil Hladne noći Dio zemlje probudio se u minusima: U brojnim regijama upaljen meteoalarm, HAK izdao upozorenje Moguća grmljavinska nevremena, DHMZ upalio upozorenja DHMZ Uključeni meteoalarmi: Moguća grmljavinska nevremena i olujni vjetrovi, diljem zemlje pljuskovi

Zagrebački vatrogasci zašli su tijekom nevremena na 30-ak intervencija. Većinom se radilo o ispumpavanju vode. U jednu je kuću u naselju Retkovec udario grom te je zapaljeno krovište. Na gašenje požara izašlo je deset vatrogasaca s tri vozila. Požar je, kažu, pod kontrolom. Jedna je osoba ozlijeđena i pružena joj je hitna medicinska pomoć.

Sisak pod vodom

U Sisku i okolici pljusak popraćen tučom počeo je padati oko 16:30 sati. Čitateljica javlja kako joj je u roku deset minuta poplavljeno cijelo dvorište. ''Voda je počela ulaziti u kuću ispod vrata, pa smo uz vrata stavili ručnike. Okolna dvorišta također su pod vodom. Tuča je natukla parkirane automobile'', kaže stanovnica sisačkog naselja Galdovo.

Pod vodom je i centar Siska, a auti jedva voze, pričaju stanovnici.

Stanovnica sisačkog kvarta Zelenjak kaže da je joj je dvorište potpuno poplavljeno – iz oluka je špricala voda na sve strane i tuča je potukla sve voćke.

Oluja je u Rimskoj i Lađarskoj ulici, te na sisačkoj Šetnici uz Kupu iščupala nekoliko stoljetnih kestena i lipa zajedno s korijenjem. Pritom su stradale terase ugostiteljskih objekata, a oštećeno je i nekoliko automobila. Od udara groma nekoliko je golemih stabala raskoljeno.

Osim stabala i granja na kolnicima, goleme je probleme u prometu činila i voda ispod dva željeznička podvožnjaka, pa se prilaz u središte grada odvijao obilazno.

Voda je prodrla i u nekoliko suterenskih stanova.

U Žabnu pokraj Siska, krov jedne obiteljske kuće je otpuhan, a u kuću je ušla voda, javlja nam čitataljica.

Tuča je pogodila i Novsku. ''Razbijena je lampa na kući. Tuča je bila toliko jaka da sam mislila da će popucati prozori. U centru Novske dosta je uništen vanjski inventar kafića'', rekla nam je čitateljica. 

Tuča u Zagorju

Nevrijeme je oko 15 sati stiglo u Zagorje. Tuča je padala u Kumrovcu, na tuheljskom području, Gornjem Jesenju, Dukovcu, Gregurovcu, Kostelu, nekim dijelovima Lobora, Starom Golubovcu, Krapini, Mihovljanu, Desiniću, piše Zagorje.com.

U bjelovarskoj bolnici obilna kiša uzrokovala je i poplavu - poplavljen je podrum u kojem je odjel za fizikalnu terapiju.

U Dalmaciji će tek navečer i tijekom noći doći će do grmljavinskih pljuskova, a puhat će umjereno jugo.

Što se tiče Jadrana, u nedjelju će na sjevernom i srednjem dijelu još biti pljuskova, a u ponedjeljak će doći razvedravanje. Zapuhat će umjerena do jaka bura koja će donijeti osvježenje.

Unutar sustava MeteoAlarm proglašen je narančasti stupanj upozorenja za unutrašnjost i sjeverni Jadran, a vezano uz mogućnost grmljavinskog nevremena. Za srednji Jadran izdan je žuti stupanj upozorenja.

Upozorenje je izdao i ESTOFEX, jedan od europskih sustava za prognoziranje oluja. Oni pak najavljuju opasne oluje za neke dijelove Hrvatske.

Najveći stupanj opasnosti koji taj sustav može proglasiti je opasnost treće razine, koja je proglašena za središnju Hrvatsku i to zbog velike tuče i udara vjetra. Osim toga, izdano je i upozorenje druge i prve razine za dijelove Hrvatske. Za kontinentalnu Hrvatsku i za Istru izdano je upozorenje druge razine, kao i za sjevernu Dalmaciju.

Za središnju Dalmaciju izdano je upozorenje prvog stupnja, a za ostatak zemlje, odnosno sam jug, izdano je upozorenje od grmljavine.

Snažno nevrijeme s obilnom kišom, ponegdje i tučom pogodilo je oko 14 sati Sloveniju, pišu 24ur. 

Aktualno Stižu paklene vrućine, meteorolozi upozoravaju: Europljane idući tjedan očekuju temperature kakve lipanj još nije vidio Toplinski val (Foto: iStock / Getty Images Plus) Toplinski val (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus Toplinski val (Foto: iStock / Getty Images Plus) Toplinski val (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus Epicentar vrućine u Kotarima i Zagori (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Epicentar vrućine u Kotarima i Zagori (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Toplinski val zahvatio Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Toplinski val zahvatio Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uzavrela Hrvatska (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Uzavrela Hrvatska (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Toplinski val (Foto: iStock / Getty Images Plus) Svijet Stižu paklene vrućine, meteorolozi upozoravaju: Europljane idući tjedan očekuju temperature kakve lipanj još nije vidio 1/8 >>

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene