U mnoštvu novčanih kazni za hrvatske ribare na granici sa Slovenijom stigla je i jedna drastičnija. Zatvorska kazna zbog ribarenja u Savudrijskom zaljevu. Unatoč svemu, ribar je i danas dan proveo na moru. Država i na ovu kaznu - najavljuje žalbu.

Galerija


Sud u Kopru nepravomoćno je kaznio hrvatskog ribara s četiri mjeseca zatvora, uz godinu dana kušnje. Razlog - ribarenje u Savudrijskoj vali u srpnju.

Vezani članci U hrvatskim općinama kradu i mrtvi! - 1 Bizarne krađe iz općinskih blagajni: Milijuni se prebacuju na privatne račune, novac se iznosi u vrećama, a na kraju su za sve krivi - mrtvi! Kazne neprestano stižu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kazne neprestano stižu: Dokaz da politika još jednom nadjačava "malog" čovjeka

''Ja sam dobio kaznu jer izgleda da sam povukao jednu mrežu od slovenskog ribara koji je radio, bacio mreže ispred mene u teritorijalnim vodama RH'', rekao je Rino Ossich.

Od ribarenja na tom dijelu neće odustati. A ribari nam kažu - incidenti s pokidanim mrežama, nisu rijetkost.

''Dolazi do malih uništenja mreža stajačica, ali isto tako ne možemo zaboraviti da je kud i kamo više izražene štete što su Slovenski i Talijanski ribari učinili na mrežama stajačicama hrvatskih ribara'', rekao je Robert Momić, predsjednik Ceha Ribara IŽ.

I na ovu će, kao i na sve dosad pristigle kazne, biti uložena žalba. ''Hrvatska Vlada daje punu podršku u pravnome smislu i troškovima svih naših ribara koji bilo kakav trošak u odnosu na ribarenje u našem moru imaju zbog ovakvog ponašanja slovenskih vlasti'', rekao je premijer Andrej Plenković.

SDP-ov Ranko Ostojić kritičan je i prema hrvatskoj i prema slovenskoj vlasti: ''To je pitanje politika koje očito koriste ove situacije za njihove odnose, odnosno za, kad vam je potreban incident onda ga producirate nažalost dobrosusjedski odnosi se ne grade na taj način''.

A kazne su ribarima svakodnevica jer iz Slovenije ih je stiglo već na stotine.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr