Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LOŠE STANJE ŽELJEZNICE

Za dlaku izbjegnuta tragedija u Puli: "Svako jutro kada ulazi u vlak, pomislim - samo da se nešto ne dogodi"

Aktualno Galerija Istraga nesreće vlaka u Puli - 5 Istraga nesreće vlaka u Puli - 5 Foto: DNEVNIK.hr Istraga nesreće vlaka u Puli - 6 Istraga nesreće vlaka u Puli - 6 Foto: DNEVNIK.hr Istraga nesreće vlaka u Puli - 4 Istraga nesreće vlaka u Puli - 4 Foto: DNEVNIK.hr Istraga nesreće vlaka u Puli - 3 Istraga nesreće vlaka u Puli - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Istraga nesreće vlaka u Puli - 2 Galerija 1/6 >>
Subotnja željeznička nesreća u Puli, kažu roditelji djece koja se svakodnevno u školu voze vlakom, ozbiljno je upozorenje i pet do dvanaest za ulaganje u istarsku željeznicu.

I u srijedu na liniji Pula - Lupoglav najveći broj putnika u vlaku su učenici! Vlak kreće. Jedan od njih je i Isabellin sin. "On ide u vlak i ja svako jutro pomislim - samo da se nešto ne dogodi", kaže Isabella. 

Dugo već, kaže, upozorava na stanje istarske željeznice. Nakon subotnje nesreće jasno je, napominje, da je doslovno stigao zadnji vlak. "Svakog momenta kada moj sin ulazi u taj vlak, moj strah postaje sve veći i veći, ne samo za moje dijete nego za svu djecu koja ulaze u taj vagon", kaže Isabella Starčić. Nikako joj nije svejedno. I zato će, kaže, pokušati to promijeniti.

"Moramo ovo uzeti kao veliko upozorenje i zaista početi nešto raditi. Moramo se mi kao zajednica udružiti i vršiti pritisak na one koji donose odluke da se konačno počne ulagati u istarske željeznice", poručuje Daniela Drandić.

Iz Ministarstva poručuju da se danas oko milijardu i pol eura ulaže u željezničku infrastrukturu, a u tijeku su i značajna ulaganja u obnovu voznog parka i nabavu novih vlakova. Neki od njih stižu i u Istru.

"Uz vlak koji će voziti na relaciji Pula – Buzet – Pula, u planu je i da na području Istre voze baterijski vlakovi, za čije je prototipove HŽ Putnički krajem prošle godine potpisao ugovor s Končarom", priopćilo je Ministarstvo mora prometa i infrastrukture.

Vlak koji je u subotu sudjelovao u nesreći star je 44 godine i kažu iz HŽ-a redovito servisiran. No, zbog kvara na kočionom sustavu sam se pokrenuo i gotovo deset kilometara jurio nizbrdo, proletio kroz pulski kolodvor, smrskao kamion na pruzi i zaustavio se na Rivi. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

"Agencija za istraživanje nesreća odradila je očevid i prikupila sve potrebne informacije. Utvrđeno je da je došlo do ugrožavanja sigurnosti željezničkog sustava, stoga je glavni istražitelj pokrenuo sigurnosnu istragu", kaže reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar. 

Pročitajte i ovo Pula: Putnički vlak udario u parkirani kombi - 2 IŠAO POGREŠNIM TRAČNICAMA FOTO Za dlaku izbjegnuta tragedija u Puli: Vlak udario u kombi i gurao ga. Otkazale mu kočnice?

No, iz sindikata strojovođa pitaju se zašto je dopušteno da se, prije negoli se završi istraga na samom mjestu nesreće, vlak premjesti u radionicu?

Pročitajte i ovo Pula: Putnički vlak udario u parkirani kombi NESREĆA U PULI HŽ o naletu vlaka na kombi: Dogodio se kvar, vlak je zaustavljen, a onda je došlo do samopokretanja

"Ukazujemo na to da se to ne smije dogoditi jer onda upitnost ispravnosti vozila više nije dokaziva i to samo može strojovođu dovesti u nezavidnu situaciju", poručuje Nenad Mrgan, predsjednik sindikata strojovođa Hrvatske. A strojovođa je, napominje, u tom trenutku učinio sve što je trebalo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene