Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bez grijanja su jučer bili stanovi u dvjema stambenim zgradama te uredi Vukovarsko-srijemske županije i Ured državne uprave.


Grad Vukovar i Prvo plinarsko društvo (PPD) nagodili su se o deblokadi žiroračuna gradske tvrtke Tehnostana, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom toplinske energije, te ta tvrtka može kupiti loživo ulje i ponovno grijati, izvijestio je na konferenciji za novinare vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ).

Vezani članci Prometna nesreća, ilustracija - 4 Tragedija kod Vukovara: Motociklist poginuo nakon što mu je prednost oduzeo 72-godišnji vozač automobila Slika nije dostupna VIDEO Šokirani računima za grijanje: Za 28 kvadrata plaća više od 1.800 kuna

Bez grijanja su jučer bili stanovi u dvjema stambenim zgradama u Dunavskoj ulici te uredi Vukovarsko-srijemske županije u palači 'Srijem' i Ured državne uprave.

Zahvalivši PPD-u, Penava je rekao kako će se dug koji mu Tehnostan duguje, a zbog kojega je ta tvrtka u rujnu blokirala žiroračun Tehnostana, morati platiti, no, dodao je, rok za plaćanje nije određen tijekom pregovora o deblokadi računa.

Zapanjuje što na jednoj strani imate privatnika kojemu se duguju milijuni i on ima razumijevanja za Vukovar, a na drugoj strani imate državu koja je Tehnnostanu dužna milijune, zbog kojih je taj problem i nastao, ali ona nema dobre volje da ispuni svoje obveze, a kamoli da ima razumijevanja za grad Vukovar i njegove građane, istaknuo je Penava.

Vukovar: 142 stana te uredi državne uprave ostali bez grijanja

Po riječima direktora Tehnostana Ivana Kamerle, deblokada žiroračuna omogućila je Tehnostanu da kupi potrebne količine loživog ulja pa će se stanari 142 stana u Dunavskoj ulici te palača 'Srijem' i Ured državne uprave, koji su jučer isključeni iz sustava grijanja jer Tehnostan zbog blokade računa nije mogao kupiti loživo ulje za kotlovnicu, moći ponovno grijati od večeras.

Vukovarski Tehnostan duguje PPD-u za isporučeni plin 5,9 milijuna kuna, a istodobno mu država kao vlasnik većine od 5000 vukovarskih stanova i sami korisnici stanova duguju između 13 i 14 milijuna kuna.

Prije dva dana Tehnostan se nagodio s HEP-om, koji je zaprijetio da će zbog duga od 17.000 kuna toj tvrtki uskratiti električnu energiju, čime bi svi vukovarski stanovi ostali bez grijanja.

Vukovarski Tehnostan tražbine od države ima na nekoliko osnova. Tako, među ostalim, od države potražuje četiri milijuna kuna na ime tzv. pričuve i grijanja državnih stanova čiji su vlasnici umrli, a računi ostali neplaćeni.

FOTO Državne stanove zaposjeli žohari i ilegalci, a 1.300 obitelji čeka stan

Problem je i znatan broj neplaćenih računa za grijanje budući da građani svoje račune ne plaćaju redovito, a kako je država vlasnik stanova, Tehnostan i te dugove potražuje od države s kojom je u pregovorima o rješavanju problema.

Iz Tehnostana ističu da pregovori s državom teku sporo te da će biti potrebno mnogo strpljenja kako bi se pronašlo zadovoljavajuće rješenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook