Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovar obilježava Dan grada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani Vukovara nizom svečanosti i događanja danas slave Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Filipa i Jakova.

Obilježavanje Dana grada počelo je polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Vijence su uz izaslanstvo Grada, predvođenog gradonačelnicom Zdenkom Buljan, položila i izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, grada prijatelja Dubrovnika i dubrovačke HVIDR-e te brojna druga.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

Molitvu za umrle i poginule Vukovarce molio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Francisco - Javier Lozano, koji je potom u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova uz koncelebraciju biskupa đakovačkog i srijemskog msgr. Marina Srakića i brojnih svećenika predvodio svečano misno slavlje.

"Preko Vukovara su kroz povijest mnogi gazili i ostavljali sjeme zla i mržnje. Mudrost je uvidjeti da to nije naše sjeme, a ono što nije naše nama niti ne pripada", rekao je msgr. Lozano u propovijedi, dodavši kako je Vukovarcima tijekom strahovite agresije kojoj su bili izloženi oduzeto neotuđivo pravo svakog čovjeka - imati svoj dom u svome gradu.

"Hrvati, kao povijesni narod, dobili su opstojnost kada su postali prožeti vjerom nakon pokršćavanja i od tada kao narod postaju neiskorjenjivi", poručio je msgr. Francisco - Javier Lozano.

Nakon mise sudionici obilježavanja Dana grada uputili su se u koloni gradskim ulicama do Križa na ušću Vuke u Dunav, gdje su podignuti stjegovi grada Vukovara i Sv. Filipa i Jakova, a potom je msgr. Francisco - Javier Lozano izmolio blagoslov grada i građana Vukovara.

U povodu Dana grada, gradskim ulicama prošlo je oko tisuću
vukovarske predškolske i školske djece, sudionika "Cvjetnog korza" čiji je organizator Društvo "Naša djeca" Vukovar.

       Šeks Vukovarcima obećao skori otkup stanova

Čestitajući građanima Vukovara Dan grada, predsjednik Hrvatskog sabora i počasni građanin Vukovara Vladimir Šeks na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu
Dana grada obećao je Vukovarcima skori otkup stanova.

Po njegovim riječima, takav dogovor postignut je jutros na sastanku kojemu su nazočni bili predsjednik Vlade Ivo Sanader i resorni ministri koji su se, kako je objasnio Šeks, usuglasili kako uskoro treba započeti s uknjižbom, a zatim i otkupom stanova u Vukovaru.

Riječ je o 5500 stanova koje Vukovarci zbog progonstva nisu uspjeli otkupti.

Vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan, govoreći na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana zaštitnika sv. Filipa i Jakova, rekla je kako Vukovar, kao što je izborio pobjedu u Domovinskom ratu, mora dobiti i preostale bitke na gospodarskom, poduzetničkom i svim drugim područjima koja vode u bolju budućnost.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, osim predsjednika Hrvatskoga sabora Šeksa, nazočni su bili apostolski nuncij u RH msgr. Francisco-Javier Lozano, biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, članovi izaslanstva grada-prijatelja Dubrovnika i drugi gosti.

"Govoriti o Vukovaru znači pokloniti se poginulim i ubijenim
hrvatskim braniteljima i civilima. To znači ne posustati u traženju odgovora o sudbini nestalih i zatočenih, pronaći ih i dostojanstveno pokopati", rekla je vukovarska gradonačelnica. Po njezinim riječima, u Vukovaru je pred završetkom obnova obiteljskih kuća i stanova te objekata javne namjene koji su u najvećoj mjeri i obnovljeni. Obnovljena je i većina škola, crkava, palača, privodi se kraju obnova Doma umirovljenika dok bi ove godine svoja vrata trebao otvoriti i obnovljeni Hrvatski dom, navela je Buljan izražavajući, međutim,
nezadovoljstvo obnovom gospodarstva koja, kako je navela, ne ide željenom dinamikom.

"Nezaposlenost je velik problem Vukovaraca dok privatizacija poduzeća ide mukotrpno", ocijenila je pohvalivši vukovarsku Luku kao svijetlu točku gospodarskog napretka Vukovara.

Nazočnima se prigodnim govorom obratio i predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća Jure Bilušković poručivši u govoru kako "zapošljavanje ne smije ostati samo fraza na papiru jer se zadovoljstvo građana ne hrani frazama, već otvaranjem novih radnih mjesta i podizanjem
životnog standarda".

Nakon prigodnih govora dodijeljena su priznanja grada Vukovara zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama. Nagrada za životno djelo dodijeljena je dugogodišnjem sportskom djelatniku Filipu Mirku Mađarcu. Također su dodijeljene i medalje te plakete grada Vukovara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene