Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukelić: Obrambeni sustav primjeren potrebama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ima i razvija obrambeni sustav primjeren potrebama i razini ugroza te izazovima s kojima se suočava, a intenzivno se provode aktivnosti na ispunjavanju kriterija za dosezanje interoperabilnosti sa standardima NATO-a, izjavio je danas ministar obrane Branko Vukelić u Hrvatskom saboru.

Predstavljajući Izvješće o spremnosti borbenog sustava i stanju u Oružanim snagama za prošlu godinu, Vukelić je rekao kako analiza sigurnosti u okružju pokazuje kako Hrvatskoj prijeti mala vjerojatnost od konvencionalnih prijetnji, ali da je, kao i ostatak svijeta, izložena modernim prijetnjama poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Povjerenstvo ozbiljno radi' Vukelić: Još se ne zna točan uzrok pada MIG-ova Slika nije dostupna Suradnja HHO-a i MORH-a Neiskorišteno blago: Vojarne postaju objekti za treniranje

Izvijestio je da je prošla godina bila vrijeme velikih reformskih zahvata, koji su dosegnuli vrhunac nedavnim pozivom u punopravno članstvo NATO-a.

Istaknuo je da stanje obrambenih priprema ukazuje na nužnost nastavka transformacije obrane u sustav upravljanja kriznim i hitnim situacijama, koji će biti primjereniji naravi suvremenih ugroza (poput prirodnih i drugih katastrofa) i potrebama hrvatskog društva i građana.

U tom se smislu, dodao je, Hrvatska vojska lani aktivnije uključila u pomoć civilnim institucijama i stanovništvu, posebno u opožarenim i poplavljenim područjima, te kroz pomoć u inženjeriji.

Vukelić je napomenuo da se više činilo na opremanju i modernizaciji Oružanih snaga, posebno za vojnike koji sudjeluju u UN-ovim mirovnim misijama te misiji ISAF u Afganistanu - hrvatski vojnici trenutno sudjeluju u 13 UN-ovih misija i u Afganistanu.

Tako je uspješno završen natječaj i potpisivanje ugovora o kupnji oklopnih vozila, školskih i protupožarnih zrakoplova, dobava novih helikoptera iz Ruske Federacije u okviru "klirinškog duga".

Ministar je naglasio je da su reformski procesi i dalje u tijeku kako bi se potkraj iduće godine brojčano stanje u OS RH smanjilo na 16.000 djelatnih vojnih osoba i oko 1600 službenika i namještenika - krajem 2007. broj djelatnih vojnih osoba bio je 22.650, a početkom ovog mjeseca 22.465.

O predloženom Izvješću raspravljaju saborski klubovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene