Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ DIOKI

Vrhovni sud odlučuje o jedinoj Sanaderovoj oslobađajućoj presudi. Bivši premijer pratio raspravu videolinkom iz Remetinca

Vrhovni sud raspravljao je u četvrtak o jedinoj nepravomoćnoj oslobađajućoj presudi bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u aferi HEP-DIOKI, a odluka će biti objavljena naknadno.

Vijeće najvišeg suda saslušalo je argumente tužiteljstva i obrane u predmetu u kojem su prvostupanjskom presudom Ivo Sanader i Robert Ježić 2018. oslobođeni optužbe za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Tužiteljstvo je od 2012. godine teretilo bivšeg premijera da je nekadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki DIOKI isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene, čime je državni proračun oštećen za 19 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Presude u slučaju INA-MOL AFERA INA - MOL Nezadovoljni presudom Ivi Sanaderu, najavljuju ustavnu tužbu: ''Odstupanje je od prakse Vrhovnog suda''

Jedini dokaz koji je teretio Sanadera i Ježića bio je Mravkov iskaz iz istrage, a kako je on u međuvremenu preminuo, na sudu su preslušane snimke njegovih ispitivanja, iako ni jedan drugi dokaz nije potvrdio Mravkove navode da mu je isplatu pozajmice i prodaju struje po nižoj cijeni naložio Sanader kojeg je na to potaknuo Ježić.

Pročitajte i ovo Ivo Sanader 10 milijuna eura mita Tužiteljstvo traži veću kaznu za Sanadera u slučaju INA-MOL, obrana ukazuje na nezakonitosti

Tužiteljstvo smatra da sud nije dobro procijenio Mravkov iskaz pa je predložilo da se presuda preinači te Sanadera i Ježića proglasi krivima.

''Iz kojeg razloga bi predsjednik uprave HEP-a poduzimao odluke na štetu svog društva i izdavao naloge voditeljima? Predlažem da se presuda preinači i da ih se proglasi krivima, a podredno da se presuda ukine i vrati na ponovno suđenje'', kazala je tužiteljica Gordana Križanić.

Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković smatra da je Mravkov iskaz najvažniji dio spisa, a da on pritom nije potkrijepljen ni jednim materijalnim ili personalnim dokazom.

''Mravkov iskaz nije konfrontiran i ne može se samo na osnovu njega donijeti osuđujuća presuda. U fazi istrage nismo bili prisutni kad je Mravak davao iskaz niti smo na bilo koji način mogli provjeriti njegov iskaz'', kazala je Sloković predlažući da se žalba Županijskog državnog odvjetništva ukine i potvrdi oslobađajuća presuda.

Sanader raspravu pratio videovezom iz zatvora

Tvrdnjama svoje braniteljice pridružio se i Ivo Sanader koji je raspravu pratio putem videolinka iz remetinečkog zatvora. ''Suglasan sam s tvrdnjama braniteljice jer niti jedan od svjedoka nije spomenuo moje ime'', rekao je Sanader.

Drugooptuženi Ježić nije nazočio sjednici zbog narušenog zdravstvenog stanja. ''Prvostupanjska presuda je pravedna i zakonita. Mravak izravno nije niti spomenuo Ježića. Niti Ježićevoj obrani nije omogućeno ispitivanje Mravka pa njegov iskaz nismo mogli provjeriti'', kazala je Ježićeva braniteljica Ksenija Vržina koja je predložila potvrđivanje prvostupanjske presude.

Sudsko vijeće se nakon iznošenja argumenata tužiteljstva i obrane povuklo na vijećanje, a svoju odluku objavit će naknadno.

Vrhovni sud je odbio je u ponedjeljak žalbe Uskoka i optuženika te je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora. U tom je slučaju upravo Ježić posvjedočio da je pet milijuna eura, odnosno polovinu dogovorena MOL-ova mita, za Sanadera primio preko svoje švicarske tvrtke.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska.

Vrhovni sud je 13. listopada djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Sanaderu kazna za to nedjelo s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Nakon što mu se pravomoćno okončaju svi postupci bivšem nekada najmoćnijem hrvatskom političaru sud će odrediti jedinstvenu zatvorsku kaznu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene