Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je na sjednici Vlade kazao kako je popunjenost bolnica visoka. KBC Zagreb, Sestre Milosrdnice i Dubrava će povećati broj kreveta, a Sveti Duh i Merkur će biti u stanju pripravnosti. Ponovno se aktivira i Arena.


"Danas su zabilježena 4154 nova slučaja zaraze, a udio novozaraženih u 24 sata je 33,77 posto. U bolnici je 1321 osoba, a pomoć respiratora potrebna je za 160 pacijenata. Od novozaraženih u tjedan dana, njih 74,5 nije bilo cijepljeno, a jednak je postotak i među hospitaliziranima'', istaknuo je u četvrtak na redovitoj sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Koronavirus Bolnice u Hrvatskoj prelaze na novi režim: Pogledajte što se sve mijenja

On je kazao kako je zbog povećanja dnevnog broja novozaraženih u srijedu održan sastanak ekspertne skupine u Ministarstvu zdravstva. Popunjenost bolnica u Zagrebu je visoka, treba povećati broj kreveta, pa i na intenzivnoj njezi. KBC Zagreb, Sestre Milosrdnice i Dubrava će povećati broj kreveta, a Sveti Duh i Merkur će biti u stanju pripravnosti, istaknuo je Beroš.

Dino Goleš Na razgovor o cijepljenju stiže europska povjerenica za zdravlje: ''Imamo 55 posto cijepljenih među odraslima, a prosjek EU-a je 75''

Ministar zdravstva najavio je i da se radi na aktiviranju Arene kao centra za prihvat COVID pacijenata, kao i da će ponovno pojačati rad COVID ambulanti, što je naložilo Ministarstvo zdravstva županijskom stožerima i domovima zdravlja, a u Zagrebu su one otvorene već ovaj tjedan.

''Zdravstveni sustav se sprema na nova opterećenja. Uz dostupna cjepiva i jasna pravila mnoge hospitalizacije možemo izbjeći. Više od 80 posto liječnika je cijepljeno, moramo se zapitati tko bi nas liječio da se oni nisu cijepili? Slijedimo njihov primjer.

Put izlaska iz epidemije se neminovno i nepotrebno produljuje. Poruka znanosti je jasna: moramo ubrzati izlazak iz epidemije putem cijepljenja", poručio je Beroš.

Istaknuo je pritom i da se trenutačno bilježi značajno povećanje interesa za cijepljenje u odnosu na tjedan ranije:

''Prva tri dana ovog tjedna prvom dozom cijepljeno je 3790 osoba više nego prošloga tjedna. U Hrvatskoj je do jučer utrošeno 3.586.590 doza cjepiva, a cijepljeno je 56 posto odraslog stanovništva. Dodatnom, trećom dozom cijepljeno je više od 14.000 osoba, a u četvrtom tjednu COVID potvrda među djelatnicima u bolnicama i primarnoj zaštiti zabilježena su 94 pozitivna nalaza''.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju