Vrhovni sud Republike Hrvatske
Vrhovni sud Republike Hrvatske Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je pripadnik srpskih "teritorijalaca" Đ. J. u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika u Saborskom u studenom 1991.


Najviši sud je podsjetio da je Đ. J. osuđen zbog ubijanja civilnog stanovništva, rušenja i paljenja kuća i rušenja sakralnih objekata 1991. za vrijeme oružanog sukoba te da je sudjelovao u napadu na jedno selo i izdavao naredbe da se puca bez izbora po civilnim ciljevima i objektima.

Vrhovni sud je precizirao da je Đ. J., pri ulasku u selo nakon savladavanja otpora, zajedno s još dvojicom muškaraca rukovodio vojnim postrojbama i zapovjedio likvidaciju hrvatskih civila, rušenje kuća, sakralnih objekata i pljačku imovine.

Sud je nadodao da je ubijeno najmanje 32 civila, porušen dio domaćinstava, opljačkana imovina i razrušena mjesna župna crkva Svetog Ivana Nepomuka sa župnim dvorom.

Policija, ilustracija Uhićen zbog ratnog zločina na području Hrvatske Kostajnice: "Žrtvu ubili hicem iz vatrenog oružja, a zatim bacili u rijeku"

Najviši sud je pojasnio da je optuženiku kao olakotna okolnost cijenjena prijašnja neosuđivanost, dok mu je kao otegotna okolnost cijenjeno smrtno stradavanje najmanje 32 civila koji su ubijeni strijeljanjem, vješanjem, zapaljenjem i rezanjem motornom pilom.

Mile Dedaković Jastreb Bio je to pakao na zemlji, ali heroji Vukovara sve bi opet ponovili: ''Mi smo mladost proveli u ratu, to su naši izlasci, to su naši tulumi''

Uz to, otegotnim je cijenjeno i da je nastupila velika materijalna šteta na civilnim i sakralnim objektima.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju