Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vozio pod utjecajem droge

Vozaču koji je skrivio stravičnu nesreću kod Svete Helene određen istražni zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak će odlučiti o istražnom zatvoru za vozača BMW-a (35) koji je u četvrtak pod utjecajem droga i lijekova izazvao prometnu nesreću kod naplatne postaje Sveta Helena u kojoj su tri osobe teško ozlijeđene.

Osumnjičenog su ranije u ponedjeljak ispitali u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, nakon čega se očekuje sudska odluka o istražnom zatvoru.

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičenik upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem droga i lijekova i krećući se brzinom većom od dopuštene koja je na tom dijelu prometnim znakom ograničena na 50 km/h, na način da nije smanjivao brzinu kretanja i zaustavio vozilo ispred naplatne postaje autoceste, izazvao prometnu nesreću u kojoj su tri osobe, od kojih je jedno dijete, zadobile osobito teške tjelesne ozljede", priopćila je policija u nedjelju nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nad 35-godišnjakom.

Pročitajte i ovo Nesreća u zabavnom parku u Indiji (Foto: AFP) Tragedija u Indiji Strava u zabavnom parku: Srušila se sprava puna ljudi, dvoje poginulo, 29-ero ozlijeđeno

On je prometnu nesreću izazvao u četvrtak na kolniku autoceste A4 na naplatnoj postaji Sveta Helena. Policija je dodala kako je protiv osumnjičenog nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Pročitajte i ovo Dr. Tina Tomić Mahečić (Dnevnik.hr) U posjet im je došla obitelj Oporavljaju se ozlijeđeni u prometnoj nesreći kod Svete Helene, otac se probudio iz kome

Prema pisanju medija, u prometnoj nesreći teško je ozlijeđen Daniel Dobrenov (38), bivši teniski trener Petre Martić, te njegova supruga Ana i dijete. Sve troje je u teškom stanju hospitalizirano u zagrebačkim bolnicama.

''Iz Australije, gdje žive dugi niz godina, doputovali su u Budimpeštu kod rođaka. Tamo su se zadržali nekoliko dana i krenuli na put, na ljetovanje na Dugi otok, odakle je Ana rodom. Usputna stanica bila im je Zagreb, gdje su se trebali naći s nama. Znali smo da dolaze, ali nismo znali kada. Prolazili su sati, a oni se nisu javljali na mobitel', rekao je obiteljski prijatelj Dobrenova. Umjesto na ljetovanju, australski trener i njegova supruga, inače profesorica engleskog jezika, u neizvjesnom stanju ostat će u Hrvatskoj mnogo dulje.

Određen mu istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaprimilo je kaznenu prijavu policijske postaje Policijske uprave zagrebačke protiv vozača BMW-a zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu te je provelo dokaznu radnju ispitivanja okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedeno kazneno djelo, priopćili su iz ŽDO-a.

''Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 11. srpnja 2019. oko 12:43 u mjestu Sveta Helena, upravljao osobnim automobilom izlaznom prometnom trakom broj 4 autoceste A4 iz smjera sjevera prema jugu, te postupio protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama na način da je pod utjecajem droga i lijekova kretao se brzinom većom od dopuštene koja je na tom dijelu prometnim znakom ograničena na 50 km/h, te uslijed takvog stanja nesposoban za sigurnu vožnju nije smanjivao brzinu kretanja i nije zaustavio vozilo ispred naplatne postaje autoceste na prometni znak 'zabrana prolaska bez zaustavljanja–cestarina' te je u nastavku vožnje prevelikom i nedopuštenom brzinom, ne poduzevši niti jednu radnju kako bi zaustavio svoje vozilo i izbjegao nalet na vozila koja su se usporeno kretala pred naplatnom postajom naletio na vozilo ispred sebe. Osnovano se sumnja da je takvim svojim postupanjem prouzročio prometnu nesreću u kojoj su dvije odrasle osobe i jedno dijete zadobili osobito teške tjelesne ozljede.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona.

Ovo je državno odvjetništvo, nakon ispitivanja okrivljenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku)'', stoji u priopćenju ŽDO-a.

U ponedjeljak poslijepodne određen mu je jednomjesečni istražni zatvor. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene