Voda je već ušla u nekoliko kuća u Hrvatskoj Kostajnici, a vodeni val očekuje se tijekom noći. Premijer Andrej Plenković u kasnim je večernjim satima pak obišao karlovačko Lorogište.

Galerija


Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak kasno navečer obišao je karlovačko Logorište, lokaciju gdje se također primjenjuju mjere obrane od poplave. Istaknuo je kako je razina vode manja prema kućama no što je bila prije, ali i najavio da će iduće godine biti izgrađeni novi nasipi, koji će se financirati iz državnog proračuna i sredstava EU-a.

Vezani članci Vojska u Letovaniću (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Letovanić: Muškarac izgubio nadzor nad traktorom i umalo se utopio, spasili ga vojnici Odron stijene u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dnevnik.hr) Drama u Hrvatskoj Kostajnici, Plenković: "Kuće i ceste nestale su kao u filmu..."

Kazao je i kako su iz Hrvatskih voda rekli da očekuju još 20-ak cm vode tijekom noći, ali i dodao kako mu se čini da će postojeće barijere biti dovoljne da spriječe prodor vode. "Vidjet ćemo što će se događati sljedećih dana, to je u ovom trenutku teško predvidjeti. Mislim da je zasad situacija stabilna, barem na ovom dijelu."

Poplavljeno Logorište (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Reporterka Sanja Vištica javila se za Večernje vijesti iz Hrvatske Kostajnice i kazala kako tamošnji stanovnici očekuju novi vodeni val koji bi trebao stići tijekom noći. "Kad smo se javili u Dbnevniku voda je na ovome mjestu bila nekih 5 cm, a sada je 20 cm. Cijela ulica je potpuno poplavljena. To najbolje pokazuje kolikom brzinom voda nadire", kazala je Vištica.

Vatrogasci su na raspolaganju građanima, kazao je Vištici Tomislav Žličarić, predsjednik tamošnjeg DVD-a. "Nadam se da ćemo uspjeti spasiti ono što je u prijašnjim poplavama bilo jako ugroženo. Kuće su već dijelom poplavljene, i to ne samo podrumske prostorije, već i dnevni boravci, kuhinje... prizemlje objekata. Ako voda nastavi ovako nadirati, i ovo će mjesto s kojeg se javljamo biti pod vodom, kao i 2014. Ovo će biti grad presječen napola", kazao je. Dodao je i kako je velika opasnost od odrona. 

Najveće probleme, kazao je, očekuju u nizinskim zonama grada, u kojima živi starije stanovništvo, ali već je na terenu i Crveni križ. Vištica je dodala i kako se Crveni križ čamcem probija do 30-ak obitelji koje su odsječene.

Poplavljeno Logorište (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Dodatni je problem i snijeg s brda koji se topi. Zbog toga je poplavila državna cesta u mjestu Kuljani kod Kostajnice. Odsječeno je 50-ak mještana susjednog sela.

''Dogodi nam se najmanje 10 puta u godini dana. Zbog vode ne možemo na posao, nitko nam ne vjeruje da ne možemo, nemamo ni autobus, a vlak imam tek u četiri ujutro'', kaže stanovnica Blaženka.

''Još je jučer počelo sve to rasti. Međutim u nekoliko zadnjih sati se drastično digla i poduzimamo sve što možemo da spriječimo ulazak u kuću međutim čini mi se da će to biti neminovno'', rekla je Mirna iz Hrvatske Kostajnice.

Svakog sata voda raste u prosjeku dva centimetra. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Voda je već ušla i u podrume. Mještani pune vreće s pijeskom. Mještani koji žive uz rijeku miču namještaj iz prizemlja, nastoje spasiti što se spasiti da jer pitanje je trenutka kada će se Una izliti. Ogorčeni su, kažu, jer voda im gotovo svake godine uđe u kuće. Štete su velike, a njihovi kućni budžeti to ne mogu pokriti. Žale se na odštete za zadnje poplave koje su, kažu, mizerne u odnosu na štete.

Zajedničkim snagama mještani Kostajnice pokušavaju spriječiti najgore - ulazak vode u kuće.

Svjesni su opasnosti i u Hrvatskim vodama. ''Situacija je pod kontrolom. Ne kažem da negdje neće biti ugroze pojedine kuće, jer riječ o velikim količinama snijega i gdje ne možete sve 100 posto držati pod kontrolom, 99 posto toga se drži'', kaže Zoran Đuroković, direktor hrvatskih voda.

Osim Une, u Kostajnici su prijetnja kućama i odroni. Jedan se već dogodio. ''Počelo je pomalo pucketati i srušilo se. Porušilo je pušnicu, kamenje je došlo iza i otišlo je susjedu na terasu. Ljudi su morali iseliti, morali su otići, jer rizično je bilo za prenoćiti, još je rizično'', kazao je Marijan iz Hrvatske Kostajnice.

''Obranili smo stambene objekte od svih voda i od fekalnih i iz rijeke Une. To se događa zato što smo na nadmorskoj visini nisko. Naš je kolektor nisko i kada poraste korito rijeke Une, kada se digne vodostaj, prvo se začepi korito, poslije toga se začepi kolektor. Kako imamo još staru rimsku kanalizaciju na nekim dijelovima, onda se nagomila voda i sav taj talog odozdo se digne na cestu'', pojasnio je gradonačelnik Dalibor Bišćan. Na teren je poslana i ekipa hitne pomoći.
 

Vodeni val i na karlovačkom području

Na karlovačkom području očekuje se vodeni val. Postavljene boks barijere i zečji nasipi trebali bi obraniti kuće od vala koji se očekuje. Kako je protekao dan na karlovačkom, ali i području Hrvatske Kostajnice, provjerile su i naše ekipe.

Na karlovačkom području neumorno se postavljaju barijere. Tristotinjak objekata, spašeno je od prodiranja vode.

''Sve što smo činili proteklih 10 dana, možemo reći da se isplatilo danas'', rekao je Đuroković.

Već u ovome trenutku pojedine bi prometnice bile preplavljene s obzirom na daljnji porast Korane, Mrežnice i Kupe. Mještani pozdravljaju ovakav oblik obrane. Do ovih godina, kažu, nije ga bilo, pa su često kuće bile pune vode. Na terenu je i vojska.

''Iz godine u godinu imati vodu u kući, koja vam podlokava temelje, unosi trajnu vlagu, uništava sve živo, od namještaja nadalje, to uistinu nije lako preživjeti to je jako teško'', ispričala je Vjera Latković Božić iz Logorišta.

Pred mještanima uz rijeke, još je jedna besana noć, za kada je najavljen vodeni val.