Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje alarmantno

Drama u Hrvatskoj Kostajnici, Plenković: "Kuće i ceste nestale su kao u filmu..."

Odron stijene u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dnevnik.hr)
Odron stijene u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Karlovac: Zbog vodostaja rijeke Korane proglašeno izvanredno stanje (Foto: Pixell) - 1 Karlovac: Zbog vodostaja rijeke Korane proglašeno izvanredno stanje (Foto: Pixell) - 1 Foto: Pixell Karta s kritičnim točkama vodostaja (Foto: vodostaji.voda.hr/) Karta s kritičnim točkama vodostaja (Foto: vodostaji.voda.hr/) Foto: vodostaji.voda.hr/ Poplave u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dino Goleš/dnevnik.hr) - 1 Poplave u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dino Goleš/dnevnik.hr) - 1 Foto: Dino Goleš/dnevnik.hr Poplave u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dino Goleš/dnevnik.hr) - 2 Poplave u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dino Goleš/dnevnik.hr) - 2 Foto: Dino Goleš/dnevnik.hr +7 Poplave u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dino Goleš/dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/12 >>
U Hrvatskoj Kostajnici dramatično stanje s poplavama postalo je još dramatičnije jer je došlo do velikog odrona tla u kojem je oštećeno šest kuća.

 

Najvažnije informacije u ovom trenutku:

Pročitajte i ovo Podizanje brane u Hrvatskoj Kostajnici Vodostaj u stalnome rastu VIDEO Pripreme za obranu od poplave u Hrvatskoj Kostajnici: "Napokon i mi imamo branu" Ivan Forjan s ekipom Crvenog križa u Letovaniću (Foto: Dnevnik.hr) Vozilo potonulo Letovanić: Muškarac izgubio nadzor nad traktorom i umalo se utopio, spasili ga vojnici

- U Hrvatskoj Kostajnici došlo je do velikog odrona tla, oštećeno je šest kuća, nema informacija o ozlijeđenima ili smrtno stradalima

- Sve veći dio Hrvatske ima problema s poplavama. Od Kosinja do Hrvatske Kostajnice, gdje je proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. Vodostaj rijeke Une noćas je premašio 450 centimetara. Mještanima je voda prodrla u podrume, a nekima je već ušla i u kuće. Izvandredno stanje proglašeno je i u Jasenovcu, a vodostaji su rasli i na karlovačkom području.

- Stanovništvu na području ugroženom poplavama u pomoć je poslana vojska.

- U Hrvatskoj Kostajnici zbog nabujale Une proglašeno je izvanredno stanje. Mještanima pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa. Podižu se zečji nasipi kako bi se spasile okućnice i imovina. Neki stanovnici u utorak su na posao išli čamcima.

- U porastu su bili i vodostaji rijeka na karlovačkom području - Korane i Kupe. Na području oko Mostanja u Karlovcu angažirano je 15 pripadnika OSRH-a koji pune vreće i grade zečje nasipe.

- Poplavljenu Kostajnicu posjetio je premijer Andrej Plenković. Helikopterom je u pratnji ministra obrane Damira Krstičevića preletio poplavljeno područje.

- Situaciju na poplavljenim područjima prate i reporteri Nove TV. Andrija Jarak je u Karlovcu, Dino Goleš u Hrvatskoj Kostajnici u kojoj je stanje najkritičnije, Mario Jurič na Perući, a Marko Balen u Kosinju. 

Odron stijene u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dnevnik.hr) Karlovac: Zbog vodostaja rijeke Korane proglašeno izvanredno stanje (Foto: Pixell) - 1 Foto: Pixell

U nastavku pročitajte razvoj događaja tijekom dana:

15:00 Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon završetka sjednice Kriznog stožera.

"Ovo su zbilja izvanredne situacije. Kao u filmu nestalo je nekoliko, kuća, ceste, dva auta HEP-a koji su jutros došli popraviti vodove", kazao je premijer, ističući da su odroni zemlje posljedica velike količine snijega koji je nedavno pao. Najavio je da će Vlada pomoći onima kojima su kuće urušene.

Odron stijene u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dnevnik.hr) Odron zemlje u Kostajnici (Foto: Dino Goleš) Foto: Dino Goleš

14:35 U Hrvatskoj Kostajnici došlo je do velikog odrona tla, javlja reporter Nove TV Dino Goleš. U odronu je oštećeno šest kuća. Premijer Andrej Plenković, koji je u posjetu Kostajnici, obišao je područje na kojem je odron sravnio kuće.

Odron stijene u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dnevnik.hr) Odron zemlje u Kostajnici (Foto: Dino Goleš) Foto: Dino Goleš

14:13 - Situaciju na karlovačkom području prati reporter Nove TV Andrija Jarak.

"Sve su karlovačke rijeke u stagnaciji ili padu. Vremenska prognoza je dobra i to su najbolje vijesti. Svi se nadaju da će potrajati sunce i visoke temperature. U Logorištu je još uvijek najteža situacija. Box-barijere postavljene prije nekoliko dana naišle su na oduševljenje Karlovčana. Kažu da su ih one spasile i spriječile da nijedna kuća nije poplavljena. Ljudi na terenu bore se i s pumpama. Tu je puno i vatrogasaca i drugih službi koje pokušavaju spriječiti potencijalnu opasnost. Prognoze su zasad optimistične zbog stagnacije vodostaja, ali i zbog povoljnih vremenskih prilika svi vjeruju da je najgore prošlo. Što se tiče vrhunca vodenog vala, to ne treba posebno najavljivati jer svjedoci smo da često nije bilo onako kako se najavljivalo", izvijestio je za Vijesti Nove TV u 14 sati Andrija Jarak.

14:05 - Situaciju u Hrvatskoj Kostajnici prati reporter Nove TV Dino Goleš.

"Vodostaj rijeke Une trenutno je 454 centimetra, što je 4 cm iznad granice nakon koje se proglašava izvanredno stanje, no dobra je vijest da razina vode zadnjih sat vremena stagnira. U Hrvatskim se vodama nadaju da bi vodostaj mogao pasti. Bio bi to spas za mještane kojima je voda već ušla u podrume, ali i u kuće. Najteže je u 15-ak kilometara udaljenom selu koje je doslovno sa svih strana odsječeno. 50-ak mještana ne može bez pomoći GSS-a i Crvenog križa koji su im čamcem donijeli mlijeko, kruh i osnovne potrepštine", izvijestio je u Vijestima Nove TV u 14 sati. 

14:04 - Ekipa Nove TV na terenu razgovarala je s mještanima Hrvatske Kostajnice u kojoj je stanje najkritičnije.  

"Sad moramo samo čekati hoće li dalje ili će stati. Ali kako čujem iz Prijedora dolazi još jedan val, znači bit će poplave gadne. Plivat ćemo pa ćemo na kat gore", rekao nam je Rudolf iz Hrvatske Kostajnice.

Gospođa Ivanka kaže da su na ovakve situacije već naučili, ali je već pomalo ljute. Kaže kako je već rekla da će se odseliti.

Poplavljenu Kostajnicu posjetio je premijer Andrej Plenković. Helikopterom je u pratnji ministra obrane Damira Krstičevića preletio poplavljeno područje, a sudjelovat će i u radu Kriznog stožera.

13:24 - U Hrvatskoj Kostajnici, u kojoj je proglašeno izvanredno stanje, mještanima je voda već prodrla u podrume, a nekima je voda već ušla i u kuće. Izvandredno stanje proglašeno je i u Jasenovcu.

13:19 - U podne je Kupa u Karlovcu bila visoka 773 centimetara, Korana 784, po jedan centimetar niže nego sat ranije, a što znači da je vrhunac dostignut i da rijeke više neće rasti, no zaključak je danas održanog karlovačkog Stožera civilne zaštite da treba nastaviti i još pojačati broj crpki za prepumpavanje procjednih voda uz protupoplavne zidove podignute ovih dana.

12:39 - Pod vodom je i Kosinjska dolina, javlja reporter Nove TV Marko Balen. U nekim od zaselaka već sada voze samo čamci, a do nekih se može makadamskim privremenim cestama koje su povišene jer je dio prometnica već pod vodom.

12:10 - Karlovački gradonačelnik Damir Mandić rekao je u razgovoru s Andrijom Jarkom da zbog vodostaja Korane jesu u izvanrednom stanju, ali da je sve pod kontrolom.

"Moramo čuvati postojeću situaciju, jutros smo imali stožer, zatražili smo još pumpi, tako da se nadam da će ova poplava za nas u Karlovcu proći dobro", rekao je i dodao da im na ruku idu i vremenske prilike, odnosno činjenica da kiša ne pada ni u Karlovcu ni uzvodno.

"Mi nećemo ništa posebno prognozirati, ovaj vodostaj će dugo trajati i sljedećih 3, 4, 5 dana moramo biti spremni na razini na kojoj smo sad", zaključio je.

Karlovački gradonačelnik zahvalio je svima koji su pomogli i pomažu Karlovčanima u obrani od poplave, posebno vojsci, vatrogascima i djelatnicima raznih gradskih tvrtki, koji su u proteklih sedam dana neprestano punili vreće s pijeskom te ih napunili više od 40.000, izgradili kilometre box-barijera i zečjih nasipa.

Plenković i Krstičević stižu u Hrvatsku Kostajnicu

11:45 - Premijer Andrej Plenković posjetit će danas Hrvatsku Kostajnicu, gdje je prošle noći, kada je vodostaj Une premašio 450 centimetara, proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

U 13:30 predsjednik Vlade sudjelovat će na sastanku Kriznog stožera, a potom će obići poplavljena područja, priopćeno je iz Vlade. 

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić dao je izjavu za medije u naselju Logorište, nakon jedne "radne noći", i rekao da je zadovoljan novim privremenim sustavom obrane te naglasio kako su se box-barijere pokazale kao dobar izbor i opravdale svoje postavljanje.

"Mogu reći da nijedan stambeni objekt na ovom području nije poplavljen", rekao je. Dodao je da su "zajedno s Hrvatskim vodama i vatrogascima jednim ciljanim postavljanjem pumpi održali vodu da se ne širi".

Vojska na terenu

09:48 - U Sisačko-moslavačku županiju upućeno je 100 vojnika.

"Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević donio je u utorak Odluku o upućivanju do 100 pripadnika Oružanih snaga RH za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije", priopćio je MORH.

Na područje Letovanića upućeno je 50 pripadnika OSRH-a, Petrinje 30, a u Hrvatsku Kostajnicu 20 pripadnika OSRH-a, gdje će biti angažirani na obrani od poplave.

Krstičević je u ponedjeljak donio Odluku o upućivanju do 100 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Karlovačke županije.

Trenutno je na području oko Mostanja u Karlovcu angažirano 15 pripadnika OSRH-a na punjenju vreća i izgradnji zečjih nasipa, obavijestio je MORH.

09:19 - U 9 sati Korana je u Karlovcu narasla za još 1 cm i vodostaj je iznosio 782 cm. Kupa je ostala na 773 centimetra. I Una je viša za 1 centimetar i sada je na 456 centimetara.

Mještani Hrvatske Kostajnice rade na spašavanju okućnica i imovine

08:38 - Mještani Hrvatske Kostajnice, kojima pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa, i dalje podižu zečje nasipe kako bi spasili okućnice i imovinu. Najdramatičnije je stanje u Ulici Davorina Trstenjaka, Unskoj ulici i Kavrlji. Neki su jutros na posao išli čamcem.

O trajnom rješenju problemu obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici govori se već četiri godine jer je 2014. godine, za dosad najvišeg vodostaja, Una prodrla u gradsko središte.

Iako su stručnjaci Hrvatskih voda predlagali podizanje obrambenog betonskog zida uz rijeku Unu u cijeloj dužini gradskog ugroženog područja, konzervatori su se usprotivili toj ideji zbog narušavanja vizure zaštićene gradske jezgre. Tada je dogovoreno kako je jedino prihvatljivo rješenje konstrukcija i postavljanje montažnih obrambenih elemenata, koji bi se za povoljna vodostaja mogli ukloniti. Međutim, riječ je o zahtjevnijem projektu koji još nije ostvaren.

Danas vrhunac vodnog vala

08:35 - "Vodostaji u Hrvatskoj Kostajnici u porastu su s tendencijom porasta u domeni visokih voda. Vodostaji su trenutno u izvanrednim mjerama obrane od poplava s očekivanim vrhom vodnog vala 13. 3. 2018. kad bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje obrane od poplava", stoji u dnevnom hidrološkom izvještaju objavljenom u 7 sati.

Prošle noći, kada je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio 450 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje, a stanovnike ohrabruje što je rast vodostaja usporio i iznosi oko jedan centimetar na sat.

Iza stanovništva na ugroženim područjima besana noć

08:32 - Ekipe Crvenog križa u stanju su pripravnosti na područjima kojima prijete poplave. Iza ljudi koji žive na ugroženim područjima besana je noć.

08:20 - Korana je do 8 sati narasla još 2 centimetra i prema podacima od 8 sati njezin vodostaj iznosi 781 centimetar te je sada na snazi izvanredno stanje obrane o poplava. Dobra je vijest da je Korana uzvodno, u Velemeriću i Veljunu, u padu, pa se može očekivati da će se to isto uskoro dogoditi i u Karlovcu, javlja Radio Mrežnica.

Vodostaj Kupe u 8 sati bio je 773 centimetra. Una u Hrvatskoj Kostajnici također je rasla i sada je na 455 centimetara.

Plenković na poplavljenim područjima

Posljedice otapanja velikih količina snijega najviše su pogodile Hrvatsku Kostajnicu u kojoj je voda već u ponedjeljak ušla u nekoliko kuća. U utorak u 7 sati vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici bio je 453 centimetra. I dalje vrijede izvanredne mjere obrane od poplava koje su proglašene su već pri vodostaju od 377 centimetara.

Rastu vodostaji rijeka i na karlovačkom području, i to oko 3 centimetra po satu. U utorak ujutro vodostaj Korane bio je 778 centimetara, a Kupe 770 centimetara. I za to područje vrijede izvanredne mjere obrane od poplava.

Karlovačko Logorište u ponedjeljak navečer obišao je premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo kako je razina vode manja prema kućama no što je bila prije, ali i najavio da će iduće godine biti izgrađeni novi nasipi, koji će se financirati iz državnog proračuna i sredstava EU-a.

Kako javlja HAK, neke prometnice zatvorene su zbog vode na kolniku, a među njima su DC36 između Karlovca i Pokupskog u mjestima: Koritinja, Šišljavić, Donja Kupčina i Gradec Pokupski; DC47 Dvor - Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani (obilazak je Divuša - Jovac - Donji Kuljani) te dionica Hrvatska Kostajnica - Hrvatska - Dubica u mjestu Rosulje. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene