Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodostaji u porastu

Dramatično kod Hrvatske Kostajnice: "Odsječeno je selo s 50-ak ljudi. Policajci su se jedva probili do njih"

Poplava u Kostajnici (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Poplava u Kostajnici (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vojska na kralovačkom području (Foto: Pixell) Vojska na kralovačkom području (Foto: Pixell) Foto: Pixell Vodostaj na području Karlovca (Foto: Pixell) Vodostaj na području Karlovca (Foto: Pixell) Foto: Pixell Poplava u Kostajnici (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Poplava u Kostajnici (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vodostaj na području Karlovca (Foto: Pixell) Vodostaj na području Karlovca (Foto: Pixell) Foto: Pixell +7 Vodostaj u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Pixell) Galerija 1/12 >>
U Hrvatskoj Kostajnici na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava jer vodostaj Une raste iz sata u sat, a državna je cesta između Kostajnice i Dvora, kod mjesta Kuljani, pod vodom. Odsječeno je i selo s 50-ak stanovnika do kojih su se jedva probili policajci.

16:11 - Ekipe Crvenog križa na svim su područjima kojima prijeti poplava u stanju pripravnosti i organizirane su u dnevna i noćna dežurstva.

Pročitajte i ovo Zoran Đuroković Opasnost nije prošla Konačno dobre vijesti za Podravinu, ali vodeni val sada prijeti drugoj županiji: "Vodostaj je ozbiljan. Ovo je drugi vodeni val rijeke Drave u povijesti" Oteretni kanal Sava-Odra - 1 vodostaj u padu FOTO Spasio Zagreb od poplava, ostavio teška oštećenja: Pogledajte kako danas izgleda oteretni kanal Sava-Odra

Pomoć se već pruža mještanima Hrvatske Kostajnice te onima koji žive u naseljima lekeničke općine. Crveni križ Hrvatske Kostajnice obilazi teren i preventivno pomaže stanovništvu - podiže pokućstvo i uklanja ostale predmete kojima bi voda mogla naštetiti te gradi zečje nasipe, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski crveni križ (HCK).

Stanje je ozbiljno i na području općine Lekenika, koja obuhvaća naselja Brkiševinu, Letovanić, Stari Brod, Stari Farkašić i Žažinu. Ekipe Crvenog križa mještanima dijele vodu jer se, po najavama, očekuje veliki vodeni val pa će ta mjesta ostati odsječena, navodi se u priopćenju i dodaje kako se zato na to područje šalje i specijalni tim koji će čamcem obilaziti ugroženo stanovništvo i dostavljati mu hranu, vodu i lijekove, a po potrebi će sudjelovati i u evakuaciji ljudi.

Ekipe Crvenog križa u stanju su pripravnosti i na karlovačkom području kako bi pomogle onima kojima prijeti opasnost od poplave. Trenutačno pripremaju pitku vodu koja će biti podijeljena ugroženom stanovništvu.

Hrvatski crveni križ moli građane na ugroženim područjima da prate upute kriznog stožera i operativnih snaga na terenu kako bi se izbjegle moguće teškoće, stoji na kraju priopćenja.

14:15 Sanja Vištica, reporterka Nove TV, prati razvoj situacije na području Hrvatske Kostajnice:

"Situacija nije dobra. U mjestu Kuljani, 10-ak kilometara od Kostajnice, zbog topljenja snijega poplavljena je državna cesta. A s druge strane prijeti Una čiji vodostaj raste iz sata u sat. I zapravo je pitanje trenutka kada će se i ona izliti na cestu. Već sada je odsječeno susjedno selo u kojem živi 50-ak ljudi. Jedini put kojim se može do njih je vrlo loša cesta. Policajci koji su se probili do njih kažu da je voda već ušla u neke kuće. U gradu se grade zečji nasipi i nastoje obraniti kuće. Pitanje je što nosi kraj dana."

"Još jučer je počelo sve rasti, međutim u nekoliko zadnjih sati drastično se digla voda i poduzimamo sve što možemo da spriječimo ulazak u kuću, ali čini mi se da će to biti neminovno", ispričala je Mirna koja živi na području Hrvatske Kostajnice.

Na karlovačkom području, na kojem se već danima postavljaju tzv. box-barijere i zečji nasipi, situacija je bolja.

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, ističe kako su se barijere koje su se postavljale proteklih 10 dana itekako isplatile.

"Već u ovome trenutku pojedine bi prometnice u ovom mjestu bile preplavljene s obzirom na daljnji porast Korane, Mrežnice i Kupe", rekao je.

Zadovoljni su i neki građani.

"Ovaj put sam nešto ohrabrena, mada jutros kad sam se ustala i pogledala kroz prozor, počela sam plakati. Bila sam sretna da sam na suhom, susjeda i ja. Dečkima svaka čast", rekla je Nada Petrić.

13:00  "Na karlovačkom području intenzivno se radi na obrani od poplave. Na terenu su sve raspoložive snage, a od jutra i vojska pomaze slagati zečje nasipe. Box-barijere koje su postavljene dale su rezultate. Prvi vodeni val koji je naišao zaustavile su i nema poplavljenih kuća. Mještani pozdravljaju ovakvu obranu od poplave i ističu kako su s ovom razinom vode u poplavi 2014. godine plivali. Na ruku ide i vremenska prognoza, dani pred nama su bez kiše. Vodostaji će još rasti, ali sve u domeni normalnog", javlja reporter Nove TV Vanja Margetić koji se nalazi u Karlovcu.

Poplavljena državna cesta

Posljedice otapanja velikih količina snijega, koje su poprimile obilježje elementarne nepogode, najviše su pogodile Hrvatsku Kostajnicu, gdje je vodostaj Une u stalnom porastu i u ponedjeljak je iznosio 419 centimetara, a izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su već jučer pri vodostaju od 377 centimetara.

Vodostaj rijeke Une već je drugi dan u stalnom porastu i u ponedjeljak (12. ožujka) u 10 sati iznosio je visokih 419 centimetara. Zbog toga su još jučer, pri vodostaju od 377 centimetara, proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, a ako se porast vodostaja nastavi do 450 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje.

Zbog porasta vodostaja preplavljena je državna cesta između Hrvatske Kostajnice i Dvora kod mjesta Kuljani, pa je promet na toj dionici ceste obustavljen za sva vozila. U Kostajnici su, kao i inače u sličnim situacijama, najugroženije obiteljske kuće u Ulici Nine Marakovića, koja se nalazi na samoj obali rijeke. Voda je na nekoliko mjesta već došla do okućnica, ali neposredne opasnosti još nema.

"Iako vodostaj Une raste oko tri centimetra na sat, spremni smo za moguće intervencije. Stanje je sada pod kontrolom i ne očekujemo drastične posljedice. Poduzeli smo sve nužne mjere zaštite od mogućih poplava i pratimo kretanje vodostaja", rekao je kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan.

Odlomljena stijena pala u dvorište, nema ozlijeđenih

Zbog otapanja snijega Hrvatsku Kostajnicu pogodila je još jedna nevolja. Budući da se brdo Djed iznad grada sastoji od sedimentnih vapnenačkih stijena, koje su porozne, jedna se natopljena stijena zbog povećane težine odlomila i u noći sa subote na nedjelju pala u dvorište dviju kuća u Ulici Davorina Trstenjaka, u samom gradskom središtu. Iako su u jednoj kući bili stanari, na sreću nitko nije stradao.

Gradonačelnik Bišćan kaže kako te zgrade, srećom, nisu stalno nastanjene, pa nije bilo problema s evakuacijom stanovnika. Sada predstoje stručni istražni radovi, na temelju kojih će se dogovoriti daljnje zaštitne mjere kako u sličnim situacijama ne bi došlo do tragedije, koja je ovaj put, na sreću, izbjegnuta.

U Hrvatskoj Kostajnici još uvijek prijeti i opasnost od ruševnih objekata koji su devastirani u Domovinskom ratu, a nisu obnovljeni. Zbog toga je gradska uprava nedavno uputila apel vlasnicima takvih objekata da ih uklone ili saniraju, jer predstavljaju stalnu opasnost za građane. Vlasnici su dobili rok da to učine do kraja ožujka, a ako nisu u mogućnosti, da to prijave u gradsku upravu, kako bi se dogovorili daljnji koraci u njihovu uklanjanju.

Sto vojnika stiglo u pomoć

Vodostaj Kupe u Karlovcu zbog kopnjenja snijega uzvodno dosegnut će uskoro visinu kad se poduzimaju redovne mjere obrane od poplave, a vodostaj koji bi zahtijevao izvanredne mjere ne očekuje se. Ipak, u pomoć je stiglo 100 vojnika koji pune vreće s pijeskom i dižu zečje nasipe.

Načelnik sektora za hidrologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda Borivoj Terek rekao je da se prema svim sadašnjim parametrima očekuje da će Kupa u Karlovcu u redovno stanje obrane od poplave prijeći sutra i pekosutra, 13. i 14. ožujka.

"Ne očekujemo izvanredne mjere obrane od poplave jer će najviši očekivani vodostaj biti između 748 i 752 centimetra," rekao je. Na izvanredne se mjere prelazi kad vodostaj Kupe prijeđe 750 cm.

Terek je također rekao da će najviši vodostaj u Farkašiću i dalje prema Sisku biti u petak, 16. ožujka i da se ondje očekuju izvanredne mjere obrane od poplave. (N.C./Hina)


 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene