Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Devet smaknuća

Dosad najbrutalnije ubojstvo odvjetnice dogodilo se 1999. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječki odvjetnik Vlatko Vidaković deveti je član Hrvatske odvjetničke komore (HOK) ubijen od 1972. godine, a od 1993. do danas teže je fizički napadnuto čak 15 hrvatskih odvjetnika.

U HOK-u upozoravaju da većina napadača nikada nije otkrivena.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?"

Najstarije ubojstvo odvjetnika, koje bilježe u HOK-u, dogodilo se 1972. u zagrebačkoj Palači pravde kada je tijekom brakorazvodne parnice ubijen odvjetnik Josip Brbot. Pet godina kasnije, u listopadu 1977. tijekom očevida je ubijen Josip Guberina, a u lipnju 1989. klijent je najprije nožem napao odvjetnika Boška Ojkića, a potom ga usmrtio hicima iz pištolja.

Dosada najbrutalniji zločin u kojem je stradala odvjetnica Hajra Prohić dogodio se 22. rujna 1999. u zagrebačkoj Palači pravde, kad je Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu, njenu odvjetnicu i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a u pucnjavi je teže ranjena i zapisničarka Stanka Cvetković.

Osijek: Ubijen poznati odvjetnik, ubojica oduzeo i vlastiti život

Odvjetnica Marija Brnić-Bljakaj ubijena je 2002. u svom uredu u Slatini također kao žrtva supruga svoje klijentice kojoj je vodila brakorazvodnu parnicu.

Lošinjski odvjetnik Hrvoje Lešić ubijen je 2006. zajedno sa svojim sinom Domagojem, a dvije godine kasnije, u listopadu 2008. u Zagrebu je ubijena odvjetnička vježbenica Ivana Hodak.

Prije Vidakovića u Osijeku je 2013. u svom uredu u središtu grada s pedesetak uboda nožem ubijen odvjetnik Lujo Medvidović.

Ozbiljniji napadi na odvjetnike

Eksplozivnom napravom 1993. uništen je odvjetnički ured splitskog odvjetnika Ivana Ožića, a iste godine u sudnici u Rijeci napadnut je i izudaran odvjetnik Tomislav Sabljar.

1995. postavljen je eksploziv ispred odvjetničkog ureda dubrovačke odvjetnice Branke Skanski-Ratković, a 1998. u sudnici je napadnut pulski odvjetnik Zvonimir Jurić.

Dubrovački odvjetnik Srđ Jakšić ranjen je 2000. godine kada su na njega pucale nepoznate osobe, a tri godine kasnije u Zagrebu je hicima iz vatrenog oružja teško ranjen odvjetnik Goran Suić.

Splitski odvjetnik Josip Popadić napadnut je 2004. a 2007 također u Splitu napadnut je odvjetnik Željko Lubina.

Odvjetnik Edo Deković i odvjetnički vježbenik Darijo Tarabarić napadnuti su u Splitu 2009. a 2011. eksplozivna naprava uništila je automobil splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića.

Automobil zagrebačkog odvjetnika Pere Lozice propucan je 2012. a godinu kasnije eksplozivna naprava uništila je automobil splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića.

Požar u kojem je zagrebačka odvjetnica Andrea Kožar zadobila teške opekline podmetnut je 2014. kada je zabilježen i napad na odvjetnicu Vlatku Nadramiju.

HOK: Napadi na odvjetnike trebaju biti posebno kazneno djelo

Povodom ubojstva osječkog odvjetnika Vlatka Vidakovića Hrvatska odvjetnička komora (HOK) izrazila je "potresenost, ogorčenje i zgražanje nad tragičnom činjenicom da je još jedan odvjetnik stradao obavljajući svoju službu" te upozorila da bi zbog kvalitetnije zaštite odvjetnika napadi na njih trebali biti kvalificirani kao posebno kazneno djelo.

"Nadamo se da će javnost osuditi ovo podmuklo ubojstvo. Hrvatska odvjetnička komora i ovim putem, u ime svih odvjetnika Hrvatske, izražava sućut obitelji pokojnog kolege Vlatka Vidakovića", navodi se u priopćenju predsjednika HOK-a Roberta Travaša.

"Počinjeni zločin nije samo zločin prema našem kolegi Vlatku Vidakoviću, prema njegovoj obitelji i kolegama, već je i zločin prema odvjetništvu u cjelini. Hrvatska odvjetnička komora izražava duboku zabrinutost zbog već gotovo redovitih napada na odvjetnike u obavljanju njihove službe, od kojih su neki, na žalost, završili smrću odvjetnika. Sa žalošću i protestom moramo naglasiti da je ovo već osmi ubijeni odvjetnik u obavljanju odvjetničke službe od 1972. do danas, a od 1993. do danas teže je fizički napadnuto petnaest odvjetnika. Zabrinjavajuće je da većina napadača nikada nije otkrivena", stoji u priopćenju.

Travaš podsjeća i da HOK već godinama upozorava da odvjetnici i odvjetnički vježbenici nisu dovoljno zaštićeni i da u tom smislu treba promijeniti kazneno zakonodavstvo.

"Odvjetnici su zaštitnici prava pojedinaca i pravnog poretka i stoga zaslužuju da napadi na njih budu kvalificirani kao posebno kazneno djelo. Hrvatska odvjetnička komora je 5. ožujka Ministarstvu pravosuđa uputila prijedlog za dopunu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona jer je odvjetnička služba, koja je ustavna kategorija, služba takve prirode da mora imati i posebnu kazneno pravnu zaštitu, a što je dokazao i ovaj tragični događaj. Prema našem saznanju, Vlada RH, na žalost nije uvažila ovaj naš prijedlog, no još uvijek se nadamo da će zastupnici Hrvatskog sabora u drugom čitanju tog Zakona imati dovoljno vremena da predlože amandman koji će sadržavati prijedlog Hrvatske odvjetničke komore. Hrvatsko odvjetništvo traži i očekuje od Hrvatskog sabora da zaštiti odvjetničku službu", ističu u HOK-u.

Osječki odvjetnik Vidaković ubijen je u pucnjavi koja se dogodila u ponedjeljak oko 8,30 sati u odvjetničkom uredu u središtu Osijeka, a počinitelj, njegov bivši klijent, nakon toga je, prema neslužbenim informacijama počinio samoubojstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene