Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još nije službeno objavila da će ići u utrku za drugi mandat, ali već je počela pripremati teren.

Galerija


Kako bi se riješila balasta koji nosi savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić koji se povezuje s aferom SMS, on je podnio ostavku, a ona promptno objavila da će je prihvatiti.

Vezani članci Inauguracija Zorana Milanovića Svi predsjednikovi ljudi: Objavljena imena savjetnika i dužnosnika na Pantovčaku Slika nije dostupna Jureško Kero: Ured predsjednice za sada na Pantovčaku

Šefica države rekla je da je Galić zatražio razrješenje ''iz moralnih i etičkih razloga'' i da tvrdi da nije povezan s aferom SMS, pa je ostalo nejasno koji su to moralni razlozi zbog kojih odlazi. Dobro upućeni izvori spominju mogućnost da Predsjednica možda zna o aferi više nego što je poznato javnosti.

Osim Galića, s Pantovčaka odlazi i savjetnik za vanjsku politiku Dario Mihelin, i to za veleposlanika u Peking, što je već odavna odlučeno.

Istodobno, sve se glasnije spominje i mogućnost odlaska savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića. Njega se smatra odgovornim ili pak zaslužnim za Predsjedničin zaokret udesno, a uoči borbe za novi mandat mogla bi mu se zahvaliti.

Ta informacija nije nam službeno potvrđena, a neslužbeno doznajemo da je Radeljić, iako je vrlo vrijedan radnik u Uredu, sve bliže izlaznim vratima.

Odmakom od desne struje Predsjednica bi se približila premijeru Andreju Plenkoviću, s kojim već dulje vrijeme ima zahlađene odnose. No, bez čvrste potpore HDZ-a, Kolinda Grabar-Kitarović o drugom bi mandatu na Pantovčaku mogla samo sanjati.

U Uredu bi, doznajemo, moglo biti još promjena. Iako je u uskoro praznu fotelju vanjskopolitičkog savjetnika trebao sjesti hrvatski predstavnik u UN-u Vladimir Drobnjak, doznajemo da se on na toj ponudi zahvalio. Planira otići u mirovinu i ostati živjeti u New Yorku, gdje mu radi i supruga.

Vrlo skoro očekuje se potvrda rošada u Predsjedničinu uredu, a izbor novih savjetnika pokazat će smjer i način na koji Kolinda Grabar-Kitarović planira u utrku za drugi mandat na Pantovčaku.

"Sve sam rekla jučer, sve ćete znati na vrijeme", jedino je što je rekla Predsjednica danas na upit o Radeljiću. Baš isto izjavila je i nedavno na pitanje o Galiću, a sad vidimo kako je završilo.

Novi detalji brutalnog premlaćivanja: Njezinom je glavom razbio umivaonik, a danas izlazi na slobodu

Daruvarac pušten na slobodu: Obitelj dobila zaštitu, određeno je nekoliko mjera opreza i oduzeti su mu dokumenti