Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povoljnije zaduživanje

Vlada zadovoljno trlja ruke, a HUP traži poreznu reformu: "Povećale bi se plaće"

Aktualno Galerija Radnici - 1 Radnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Radnici - 2 Radnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kuhar Kuhar Foto: DNEVNIK.hr +0 Novac Galerija 1/4 >>
Iz još jedne svjetske agencije koja ocjenjuje kreditni rejting - Hrvatskoj je stigao pozitivan signal u nesigurnim ekonomskim okolnostima. Agencija Fitch potvrdila je investicijski rejting Hrvatske. Dok Vladu vesele vijesti koje znače povoljnije zaduživanje, sinidikate i poslodavce manje brine rejting, oni ovih dana Vladu sve jače pritišću da se povećaju plaće.

Državnom blagajnom se dobro upravlja, javni dug pada, a prelazak na euro iduće godine je vrlo izgledan smatraju u agenciji Fitch. Zato su zadržali ocjenu hrvatskog kreditnog rejtinga na investicijskoj razini "BBB", ali i uz pozitivne izglede da se rejting još poboljša. Ministru financija to je ponovno razlog za dobro raspoloženje.

"Jako smo zadovoljni održavanjem rejtinga i sa svim porukama koje su jasne i nedvosmislene", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Ali nisu baš zadovoljni sindikati javnih i državnih službi povišicom koju im je ministar na kraju dao. Dunja Vidaković, profesorica u srednjoj školi s desetogodišnjim stažem dobit će oko 200 kuna više. Život s dvoje djece poskupio je, kaže, više od povišice.

"Recimo 300 do 400 kuna samo neki osnovni životni troškovi, a onda tu su još i režije i još nekakve stvari koje djeci morate priuštiti. Sve je otišlo gore", priča reporteru Daliboru Špadini za Dnevnik Nove TV Vidaković.

Hrvatska udruga poslodavaca Vladi je zato predložila poreznu reformu s kojom bi najniže plaće od 3750 kuna porasle 144 kune, one od 5000 kuna za 405 kuna. Plaće od 7000 kuna povećale bi se za 628 kuna, od 15.000 za 1521 kunu, a one od 25.000 za 2915 kuna.

"Hrvatska je četvrta zemlja u Europi koja prijavljuje najveći nedostatak radnika. Pogotovo visokoobrazovanih što se vidi u sektorima kao što je ICT, ali i graditeljstvo i drugi inženjerski sektori. Nemojmo zanemariti da bi se ovakvom reformom povećale plaće i liječnicima, medicinskim sestrama, nastavnicima, profesorima... Znači svima veće plaće da ostanu ovdje", komentirao je Hrvoje Balen iz Hrvatske udruge poslodavaca

Pročitajte i ovo Zdravko Marić IMA LI NADE? Poslodavci traže rasterećenje troška rada, Marić objasnio: ''Ključne su dvije stvari''

Pročitajte i ovo Iva Tomić - 3 Izdaci za plaće rastu Glavna ekonomistica HUP-a na Praznik rada: "Poslodavci su svjesni da bez radnika ne mogu ništa"

Za veće plaće poslodavci bi povećali neoporezivi dio plaće, snizili porez na dohodak, smanjili doprinose za zdravstvo i mirovine.

"Doprinosi, vi znate mi smo dva ukinuli, smanjili smo zdravstveni doprinos, međutim koliko prostora u ovom trenutku imamo jer vjerujem da će i vaše slijedeće pitanje biti šta ćemo s dugom veledrogerijama, je li tako, pa onda dodaci i indeksacija mirovina", objašnjava Marić.

Dok reforme ne stvore prostor za niže poreze i veće plaće utješna je barem poruka rejting agencija inozemnim kreditorima da je Hrvatskoj sigurno posuditi novac kada nema dovoljno i za ovolike plaće i mirovine. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene