Roditelji preminule djevojčice iz Nove Gradiške nepravomoćno su osuđeni na dugogodišnji zatvor. Majka na 13, a otac na sedam godina zatvorske kazne. Odmah su prebačeni u zatvor u Požegu. Nakon ovog slučaja najavljivala se velika reforma sustava socijalne skrbi. Prošlo je više od godinu dana - a u sustavu je više od 3.000 djece koja su izdvojena iz svojih bioloških obitelji.

Galerija Dijete - 1 Ilustracija Dijete - 3 +0 Dijete - 4

Političari su najavili promjene. Godinu poslije, zakon se promijenio, ali stanje na terenu nije.

"U sustavu nije bolje nego je zapravo puno teže i lošije nego što je bilo prije godinu dana", rekla je reporterki Martini Bolšec Oblak za Dnevnik Nove TV Štefica Karačić iz Hrvatske udruge socijalnih radnika.

U resornom ministarstvu mijenjali su se zakoni, planovi, pa i ministar.

"Donesen je akcijski plan unaprjeđenja socijalne skrbi. Donesen je novi Zakon o socijalnoj skrbi, izmjene i dopune Zakona o udomiteljstvu. Što se tiče samog sustava i donošenja dokumenata sustav je puno učinio, a osim navedenog zaposleno je 200 stručnih radnika u centrima za socijalnu skrb", navela je Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

Prije godinu dana iz bioloških obitelji izdvojeno je 2905 djece. Ukupno 1797 smješteno je u udomiteljske obitelji. Nakon slučaja Nova Gradiška i posljedica pandemije - ove godine ih je 3239, a 1914 u obiteljima. Udomitelja je bilo 1325, a ove godine ih, unatoč povećanju naknade - manje! 1294.

"Veliki broj naših udomitelja je starije životne dobi, taj pad udomitelja je je razlog zašto je do njega došlo. Nove udomitelje zaista očekujemo", dodala je Barilić.

Josip Aladrović - 5 Aladrović najavio promjene u sustavu socijalne skrbi i komentirao Severinin slučaj: ''Važna nam je samo jedna stvar''

Izdvojene djece je više, domovi i obitelji su puni. Posvajanja je bilo više – prošle godine 145, prijašnjih godina stotinjak. Moglo bi ih biti još, jer neka su djeca u sustavu godinama.

Aladrović i Malenica predstavili plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi - 1 Kako je reporter Dnevnika Nove TV ministrima pokazao da će akcijski plan unapređenja sustava socijalne skrbi biti gotovo neprovediv: "Jako teško je odgovoriti na ovo pitanje..."

Smrt dvogodišnje djevojčice zgrozila je Hrvatsku Krivi su: Majci 13, ocu 7 godina zatvora za smrt Nikoll

"Među tih preostalih oko 3000 djece, izvjestan broj djece koja su izdvojeni na smještaju u domu ili udomiteljskoj obitelji i po pet do osam godina. Valjda smo milijardu puta u zadnjih godinu dana tražili prestanak davanja jalovih šansi ljudima koji su odgovorni za silne traume, silni loš položaj djece", komentirala je Dubravka Marušić izvršna direktorica ADOPT-e.

No od biološke obitelji odvojeno je 3239 djece i to nije samo statistika. Iza nje krije se 3239 imena kojima je djetinjstvo prekinuto zlostavljanjem, gubitkom roditelja, zanemarivanjem... I sustavi se zaista ne mogu mijenjati preko noći, ali njima svaka godina čekanja promjena - može biti godina previše.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju