Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljivale se promjene

Prošlo je više od godinu dana od smrti djevojčice iz Nove Gradiške. Što je s reformom sustava?

Aktualno Galerija Dijete - 1 Dijete - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Dijete - 3 Dijete - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dijete - 4 Galerija 1/4 >>
Roditelji preminule djevojčice iz Nove Gradiške nepravomoćno su osuđeni na dugogodišnji zatvor. Majka na 13, a otac na sedam godina zatvorske kazne. Odmah su prebačeni u zatvor u Požegu. Nakon ovog slučaja najavljivala se velika reforma sustava socijalne skrbi. Prošlo je više od godinu dana - a u sustavu je više od 3.000 djece koja su izdvojena iz svojih bioloških obitelji.

Političari su najavili promjene. Godinu poslije, zakon se promijenio, ali stanje na terenu nije.

"U sustavu nije bolje nego je zapravo puno teže i lošije nego što je bilo prije godinu dana", rekla je reporterki Martini Bolšec Oblak za Dnevnik Nove TV Štefica Karačić iz Hrvatske udruge socijalnih radnika.

U resornom ministarstvu mijenjali su se zakoni, planovi, pa i ministar.

"Donesen je akcijski plan unaprjeđenja socijalne skrbi. Donesen je novi Zakon o socijalnoj skrbi, izmjene i dopune Zakona o udomiteljstvu. Što se tiče samog sustava i donošenja dokumenata sustav je puno učinio, a osim navedenog zaposleno je 200 stručnih radnika u centrima za socijalnu skrb", navela je Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

Prije godinu dana iz bioloških obitelji izdvojeno je 2905 djece. Ukupno 1797 smješteno je u udomiteljske obitelji. Nakon slučaja Nova Gradiška i posljedica pandemije - ove godine ih je 3239, a 1914 u obiteljima. Udomitelja je bilo 1325, a ove godine ih, unatoč povećanju naknade - manje! 1294.

"Veliki broj naših udomitelja je starije životne dobi, taj pad udomitelja je je razlog zašto je do njega došlo. Nove udomitelje zaista očekujemo", dodala je Barilić.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović - 5 POVEĆANJE NAKNADA Aladrović najavio promjene u sustavu socijalne skrbi i komentirao Severinin slučaj: ''Važna nam je samo jedna stvar''

Izdvojene djece je više, domovi i obitelji su puni. Posvajanja je bilo više – prošle godine 145, prijašnjih godina stotinjak. Moglo bi ih biti još, jer neka su djeca u sustavu godinama.

Pročitajte i ovo Štefica Karačić, predsjednica Udruge socijalnih radnika Plan - više ljudi i novca Kako je reporter Dnevnika Nove TV ministrima pokazao da će akcijski plan unapređenja sustava socijalne skrbi biti gotovo neprovediv: "Jako teško je odgovoriti na ovo pitanje..."

Pročitajte i ovo Smrt dvogodišnje djevojčice zgrozila je Hrvatsku preminula od teških ozljeda Krivi su: Majci 13, ocu 7 godina zatvora za smrt Nikoll

"Među tih preostalih oko 3000 djece, izvjestan broj djece koja su izdvojeni na smještaju u domu ili udomiteljskoj obitelji i po pet do osam godina. Valjda smo milijardu puta u zadnjih godinu dana tražili prestanak davanja jalovih šansi ljudima koji su odgovorni za silne traume, silni loš položaj djece", komentirala je Dubravka Marušić izvršna direktorica ADOPT-e.

No od biološke obitelji odvojeno je 3239 djece i to nije samo statistika. Iza nje krije se 3239 imena kojima je djetinjstvo prekinuto zlostavljanjem, gubitkom roditelja, zanemarivanjem... I sustavi se zaista ne mogu mijenjati preko noći, ali njima svaka godina čekanja promjena - može biti godina previše.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene