Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati i Vlada još se nisu dogovorili o izmjenama kolektivnog ugovora.


Ministar rada Mirando Mrsić rekao je da je potreban još jedan krug pregovora oko izmjena temeljnog kolektivnog ugovora sa sindikatima, a sljedeći sastanak dogovoren je za srijedu.

Vezani članci Slika nije dostupna Srijeda je 'Dan D' za dogovor oko sudbine kolektivnog ugovora Slika nije dostupna Vlada sindikalistima emailom poslala konačnu ponudu

Mrsić je istaknuo kako je Vlada spremna povući odluku s smanjenju dodatka na staž s 0,5 na 0,3 posto. To pozdravlja sindikalist Vilim Ribić, koji kaže da se time čuva cijena rada, što je važan pomak u pregovorima.

>> 'Ničeg se nismo odrekli, to je manipulacija Vlade i Spomenke Avberšek'

To inače znači smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplatu božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine kao i isplatu jubilarnih nagrada sljedeće godine samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža, a Vlada predlaže i značajne promjene u isplati naknada za prijevoz.

U buduće bi se isplata prijevoza mogla obavljati samo na temelju računa, a sa jednog na dva kilometra povećala bi se i udaljenost od mjesta stanovanja do posla, za koju zaposleni ne bi imali pravo na naknadu za prijevoz. Ako zaposlenik radi izvan mjesta stanovanja, do 50 kilometara, a ne do 100 kao dosad, imao bi pravo na punu refundaciju prijevoza. Iznad 50 kilometara poslodavac bi plaćao 50 posto troška prijevoza, a 50 posto zaposlenik. U slučaju rada u više škola, mogli bi se isplatiti troškovi prijevoza samo na temelju putnog naloga.

Dogovoreno je, kaže Mrsić, i da odmah otpočnu razgovori o dodatku sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, a postignut je i sporazum da se povećanje plaće iz sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti odgađa do 1. siječnja 2013. To znači da do tada neće biti povećanja za 2,3 posto, a trebalo je biti od srpnja ove godine.

Svi nabrojani potezi omogućili bi Vladi da ostvari svoj plan i u ovoj i idućoj godini na troškovima za zaposlene u javnom sektoru ukupno uštedi dvije milijarde kuna, rekao je Mrsić. Ponovio je da Vlada ne može probiti ovogodišnju stavku za te troškove od 21,6 milijardi kuna, bez da dovede u pitanje proračun i kreditni rejting. Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi u ime sindikata kazala je kako su današnji pregovori rezultirali kompromisom te kako se nada da će uštede pridonijeti stabiliziranju situacije, oporavku i razvoju, a naglasila je da sindikati moraju izvijestiti svoja tijela i članstvo o današnjih dogovorima te da će se tek nakon toga vidjeti je li dogovor postignut.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kazao je kako je postignut zamjetan napredak koji valja pozdraviti. Smatra da Vlada u svojoj ponudi ne ugrožava cijenu rada, ali ističe da se novac za neisplaćene božićnice, regrese i druga prava, radnicima mora vratiti kada kriza prođe. Ministar Mrsić odgovorio mu je da Vlada ne može prihvaćati dugoročne obveze koje prelaze njen mandat, no Ribić je oponirao kako Vlada sklapa bezbroj aranžmana kojima zadužuje svoje nasljednike.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić dodao je kako je dogovoreno da se neće ukidati uredba iz 2003. godine o uvećanju koeficijenta složenosti poslova za učitelje i stručne suradnike, a ministar Mrsić kazao je da će ta uredba, čije je važenje isteklo 2005. ali se unatoč tome primjenjivala, biti ozakonjena ili će se obnoviti.

Ujedno, Mrsić je za idući četvrtak najavio početak pregovora Vlade sa sindikatima državnih službenika i namještenika.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.