Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi krug u srijedu

Niti nakon trećeg kruga, nema dogovora između sindikata i Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i sindikati održali su i treći krug pregovora oko temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe.

Vlada je na današnjem trećem krugu pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) sa sindikatima javnih službi predložila vremenski ograničenu primjenu smanjenja dodatka za radni staž sa 0,5 na 0,3 posto po godini staža od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine, čime bi država uštedjela 500 milijuna kuna, izjavio je nakon pregovora ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Mrsić je kazao kako Vlada ostaje pri drugim svojim prijedlozima - ukidanju božićnice u ovoj godini, smanjenju dnevnice sa 170 na 150 kuna, te izostanku jubilarnih nagrada i regresa iduće godine.

Pročitajte i ovo Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI SU Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima"

'Vlada je predložila da se primjena Članka 1., koji govori o tome da će se smanjiti dodatak na godinu radnog staža s 0,5 na 0,3, ograniči s 31. prosincem ove godine. Vlada ostaje pri svojem ranijem prijedlogu za ostale članke, kad govorimo o božićnicama, regresu i stavljanju van snage sporazuma koji je potpisala bivša Vlada o podizanju plaće s 1. siječnjem 2013. godine. Isto tako i onaj dio o kojem govori sporazum za prosvjetni dodatak, dakle da bi 1. srpnja ove godine trebalo podići plaće u prosvjeti za 2,4 posto', rekao je Mrsić.

'Oko 0,5 posto nema pregovora'

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek odmah je odgovorila kako taj sindikat ne pristaje ni na kakvo smanjenje naknade za minuli rad jer je to zadiranje u plaće, a da je o svemu drugom taj sindikat spreman pregovarati.

'Samostalni Sindikat zdravstva i socijalne skrbi je vrlo jasno rekao Vladi - mi se možemo dogovarati, ali oko 0,5 posto ne mogu se dogovarati, zato što je to stav sindikata zdravstva i zato što je to zadiranje u plaće. Sve drugo je otvoreno. I još jedno, kolektivni ugovor je stečevina radništva, ne samo Hrvatske, nego i Europe. Ministar danas nije, iako smo ga pitali za izjave, htio reći, ali ponovit ću što je rekao - kolektivni ugovor se ovako sigurno ne može uzeti', istaknula je Avberšek.

Kompenzacije

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić pak upozorava da se taj sporazum nema potrebe, a i ne može se otkazati jer u sebi ima odredbe o reviziji, a potom i arbitraži ako nepovoljna gospodarska situacija determinira nemogućnost njegova ispunjenja. Sindikati stoga, kako je rekao, neće pristati na njegovo otkazivanje.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kaže kako sindikati smatraju da je Vlada vremenskim ograničavanjem smanjenja naknade za minuli rad učinila mali ustupak sindikatima te kako sindikati očekuju da će Vlada 'razmisliti o kompenzacijama' za sva prava iz TKU-a koja bi mogla biti smanjena ili ukinuta.

Hrvatska se više ne smije zaduživati

Kako je pojasnio, to znači da bi odustajanje sindikata od prava iz TKU-a bilo tretirano kao pozajmica koju bi u dobrim vremenima trebalo vratiti. Bude li rast BDP-a najmanje jedan posto u dva uzastopna tromjesečja, Vlada je spremna pregovarati o vraćanju nekim materijalnih prava, dodao je ministar Mrsić.

'Proračun za plaće iznosi 21,6 milijardi kuna. To ćemo isplaćivati i mi ćemo ispoštovati sve ono za što smo se zakonski obvezali, a s druge strane želimo biti odgovorni i prema svim drugim budućim generacijama, da se ne zadužujemo više nego što smo zaduženi u ovom trenutku. Hrvatska se ne može više zaduživati', dodao je Mrsić.

Ako bi se ta brojka probila, Mrsić ističe kako Hrvatskoj u tom slučaju slijedi novo zaduživanje te pad kreditnog rejtinga i drugi problemi.

Ušteda i do 900 milijuna kuna

Na pitanje novinara oko uštede dodatka za radni staž sa 0,5 na 0,3 posto po godini staža, Mrsić je istaknuo kako bi se u šest mjeseci uštedjelo otprilike 500 milijuna kuna. Samo na božićnicama bi se uštedjelo do 400 milijuna kuna, dodao je.

Nastavak pregovora zakazan je za srijedu, a ministar Mrsić najavio je i početak pregovora sa sindikatima državnih službenika i namještenika kojima kolektivni ugovor istječe 31. srpnja. Vlada će, kaže Mrsić, u tim pregovorima istaknuti jednaka stajališta kao u pregovorima sa sindikatima javnih službi.

Ministar je ujedno najavio iste kriterije i za javna poduzeća te reviziju plaća u agencijama. TKU za javne službe potpisan je u listopadu 2010. i vrijedi do 31. srpnja 2013. godine. Početkom lipnja počeli su pregovori o izmjenama pri čemu je cilj Vlade smanjenje izdatke za plaće u javnom sektoru u ovoj godini za dvije milijarde kuna. (B.V./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene