Obavijesti Video Pretražite Navigacija
60 reformskih mjera

Vlada usvojila program reformi: 'Ovaj dokument nismo radili za EK, već za hrvatske građane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu Vlade danas je, među ostalim, Nacionalni program reformi.

13.32 - Četvrta točka dnevnog reda bio Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u gospodarstvu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona

'Daje se mogućnost osobi da otkloni nepravilnosti bez sakncioniranja', rekao je ministar Panenić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

13.26 - 'Još jednom bih htio zahvaliti ministru Mariću i svima koji su radili na ovome. Mislim da su rezultat i prognoza odlični', rekao je Orešković.

13.24 - 'Usko vezana je i druga točka koja se odnosi na program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2016.–2019. godine. Bez obzira što je ovo naša obveza u smislu članstva EU, ono što predstavljamo je ono što kao vlada mislimo da treba napraviti', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

'Što se tiče same strukture dokumenta, oba dokumenta su usko vezana uz nedavno usvojeni proračun. Ovo su projekcije koje su napravljene na trenutnim osnovana uz postojeću regulativu, postojeće stanje', rekao je Marić.

'Očekuje se za ovu godinu zadržavanje niske i stabilne inflacije, uz malo ubrzanja iduće tri godine kako ide gospodarska aktivnost. Dolazimo do ključne poruke dokumenta, a odnosi se na fiskalna kretanja 2016. do 2019. Jedan od osnovnih ciljeva je fiskalna konsolidacija, odnosno smanjivanje proračunskog minusa', rekao je Marić.

'Svi navedeni ciljevi i predviđena kretanja fiskalne politike su određeni i ovise o provedbi ključnih strukturnih reformi', kaže.

'Za godine koje slijede naš planirani fiskalni deficit pada dalje što će rezultirati daljnim smanjivanjem duga u BDP-u na onih ciljanih 80 posto. Ovo je jedan okvir koji Hrvatskoj može dati napredak i pomak', poručio je Marić.

13.17 - 'Radi se o vrlo kompleksnim reformama koje neće biti lake, ali bitno je da ih imamo. Uvjeren sam da ne možemo raditi na način na koji smo do sada radili. Ove reforme su nužne, a bitno je da imamo podršku', rekao je. Nacionalni program reformi je prihvaćen.

13.15 - 'Radi se o 60 reformskih mjera, 4 su glavna područja. Prva je makroekonomska stabilnost i fiskalna održivot jer gledamo kako ćemo smanjiti taj javni dug. Ne samo to, nego da možemo smanjiti proračunski deficit. Drugo područje zove se lakši uvjeti poslovanja i bolja investicijska klima. Tu je možda glavni cilj da ćemo maknuti birokraciju iz sustava i pojačati kroz informatičke sustave administraciju. Jedna od ključnih reformi je u javnoj nabavi i to ćemo ovih dana prezentirati. Svi znamo kada se radi od EU fondova do nabave u informatici trebamo pojednostaviti taj proces. Treće točka je učinkovitost i transparentnost javnog sektora. Rekli smo da ćemo smanjiti agencije. Četvrto područje se zove bolje obrazovanje na tržištu rada. Tu ćemo pokrenuti kurikularnu reformu', nabrojao je Orešković.

13.11 - Prva točka dnevnog reda je Prijedlog nacionalnog programa reformi.

'Prvo čestitam svima vama, bilo je puno posla. Naslovni program reformi prikazuje reforme koje Vlada planira provesti u 12 do 18 mjeseci s glavnim ciljem gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Ova vlada treba pokrenuti reforme radi budućnosti zemlje. Ovaj dokument nismo radili za Europsku komisiju nego za građane. Ovo je naša strategija i naše reforme koje su vrlo bitne. Građani Hrvatske će nas mjeriti prema ovom dokumentu koji smo predložili. To nije nastalo preko noći, zadnja dva mjeseca puno se radilo. Bilo je teško, nije bilo lako. Puno otvorenih diskusija smo imali i to je zdravo', kaže Orešković.

13.08 - 'Jedna točkica na sjednici vlade biti će vezan za IT sektor. Formirat ćemo IT vijeće. Glavni cilj je povećati ekikasnost IT-a. To će biti jedna ključna čak i reforma ja bih rekao', rekao je na početku sjednice premijer Orešković.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je Nacionalni program reformi s Programom konvergencije za razdoblje 2016.–2019. godine.

Nacionalni program usredotočen je sređivanje stanja u mirovinskom i zdravstvenom sustavu te javnim poduzećima. Na dnevnom redu je i izmjena Uredbe o plaćama policijskih službenika, kojom se predlaže povećanje plaća policijskih službenika početnika, kao i izmjena Zakona o državnim službenicima, u cilju lakšeg zapošljavanja kadra zbog efikasnijeg povlačenja EU sredstava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene