Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladajućoj koaliciji

Orešković, Karamarko i Petrov predstavili reforme: 'Bilo je i pohvala i savjeta za unapređenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Orešković, Karamarko i Petrov predstavnicima vladajuće koalicije predstavili su reforme.

U Saboru su se u četvrtak ujutro u 8.30 sati sastali predstavnici vladajuće koalicije. Na sastanak su stigli premijer Tihomir Orešković, te potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Predstavnicima vladajuće koalicije predstavili su reforme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 30 dana Vlade 'Ako je netko mislio da ćemo u mjesec dana ispuniti naša obećanja, to smo mogli jedino diktaturom' Slika nije dostupna Odabir 110 ljudi SASTANAK VIJEĆA ZA SURADNJU 'To je velik posao, trebamo se što prije posložiti'

Nakon sastanka Božo Petrov rekao je kako mislim da je sve prošlo pozitivno i konstruktivno.

'Izložen je akcijski plan reformi, izložio ga je predsjednik Vlade i bilo je i pohvala i savjeta za unapređenje. Ovo je zaista velik pomak s obzirom što će se sve raditi u akcijskom planu reformi, ali ja bih rekao isto tako da je to samo početak u odnosu na ono što nas čeka kada ovaj dio plana ispunimo za sljedeću godinu', rekao je Petrov.

Novinare je zanimalo oko čega je bilo primjedbi.

'Nisu bile klasične kritike na ovaj akcijski plan, nego mogućnost unaprjeđenja u sljedećim godinama. Znači mi moramo zaustaviti ovo propadanje koje je bilo do sada. Zato ide ovih 61 reforma, ali nakon toga naravno da postoji i dodatan prostor za napredak, a on će ići nakon toga. Znači, prvo su ove mjere koje trebaju zaustaviti, razviti određena područja koja su trenutno rudimentalno razvijena, ako to mogu reći. A onda su savjeti išli u smjeru možda još dodatnog poboljšanja', odgovorio je Petrov i rekao da će dobiti potporu za plan.

Osvrnuo se i na umirovljenje sa 67 godina i povećanje dopunskog.

'Kao što je predsjednik Vlade rekao sada na sastanku, što se tiče samog mirovinskog, to je samo jedna od stvari koje se mijenjaju, ali to je uvela i bivša vlada i samo se smanjuje rok. S tim da to ne stupa na snagu odmah nego 2028. Bilo je 2038., ali to je već prethodna vlada usvojila tako da ne vidim to kao neku veliku promjenu. Kao što je on sam rekao, ako mi u 12 godina ne promijenimo stvari tako da možemo zapošljavati mlađi kadar onda nam neće pomoći ni ta mirovinska reforma', rekao je Petrov.

Orešković: Bilo je dobro

'Mislim da je bilo dobro. Danas na sjednici Vlade ću prezentirati program reformi. Svi su se malo upoznali. Sve u svemu mislim da sve ide u pozitivnom smjeru', rekao je nakon sastanka premijer Orešković.

Na pitanje je li bilo kritika, odgovorio je da je bilo pitanja jer su se svi htjeli malo bolje upoznati s temom, rokovima... 'Zato smo tu, da to rastumačimo', rekao je.

Sutra će o svemu dodatno iskomunicirati javnosti.

Partneri su, kaže, znali što je bilo u planu. Objasnio je da možda nisu svi bili upoznati sa svim detaljima, ali nije da nitko nije čuo za plan. Na pitanje uznemiruju li ga priče o preustroju vlade nije odgovorio.

A danas u 13 sati održat će se sjednica Vlade na čijem je dnenom redu Nacionalni program reformi s Programom konvergencije za razdoblje 2016.–2019. godine. Nacionalni program usredotočen je sređivanje stanja u mirovinskom i zdravstvenom sustavu te javnim poduzećima.

Inače, komunikacija među partnerima u vlasti sve je gora, a osim napetog odnosa na relaciji MOST-HDZ sve je više nezadovoljnih i u redovima same Domoljubne koalicije. Također, iako su prema spotazumu Mosta i Domoljubne koalicije sve reforme trebale biti ptrehodno dogovorene na Vijeću za suradnju, ono se nije sastalo više od mjesec dana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene