Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI ZOR

Vlada predstavila izmjene Zakona o radu: Ovo su ključne novosti

Ilustracija - 4
Ilustracija - 4 Foto: Getty Images
Jasno definiran pojam plaće, sprječavanje neopravdanog uzastopnog sklapanja ugovora o radu na određeno i povećana satnica za rad nedjeljom neke su od ključnih izmjena Zakona o radu (ZOR), koji je Vlada poslala u Sabor s današnje sjednice.

Povećanje plaće za rad nedjeljom i blagdanom, prekovremeni rad, rad noću i u otežanim uvjetima rada ne smije se obračunati na iznos niži od utvrđene minimalne plaće, istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić predstavljajući prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kolegama na sjednici Vlade.

Jasno definiran pojam i struktura plaće među najvažnijim su novostima, a ostavljaju mogućnost da poslodavac dodatke na plaću isplaćuje na način utvrđen posebnim propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Propisuje se obveza ugovaranja plaće u bruto iznosu i njezine isplate na transakcijski račun radnika, a jasno se uređuje i novi oblik rada preko digitalnih radnih platformi u cilju zaštite takvih radnika, istaknuo je ministar.

Izmjenama se predlaže sprječavanje neopravdanog uzastopnog sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme te uvođenje novog načina obavljanja stalnih sezonskih poslova, koji uključuju rad na neodređeno vrijeme te mogućnost zakonitog rada izvan sezone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VLADIN PLAN Radnik neće moći odbiti rad nedjeljom: Pogledajte tko će i kada smjeti raditi

Potpunije se uređuje rad na izdvojenom mjestu rada, a propisuje se i dodatna zaštita pojedinih kategorija radnika (primarno roditelja djece do 8. godine života) u slučaju nejednakog rasporeda radnog vremena i prekovremenog rada.

Uređuje se i dodatni rad za drugog poslodavca bez suglasnosti matičnog poslodavca, uvodi se pravo na neplaćeni dopust od pet dana godišnje za pružanje osobne skrbi članu obitelji ili kućanstva te pravo na odsutnost s posla jedan dan zbog hitnih obiteljskih razloga.

Uvodi se i izostanak prava na otkazni rok i otpremninu radnicima koji ostvaruju uvjete za starosnu mirovinu - 65 godina starosti, 15 godina mirovinskog staža, a radi poticanja poslodavaca na zadržavanje u radnom odnosu starijih radnika.

Također, uvodi se mogućnost da članovi sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru urede za sebe određena povoljnija materijalna prava.

Stavke koje se odnose na tzv. priziv savjesti izbačene su iz prijedloga, objasnio je ministar Piletić u izjavi za medije nakon sjednice Vlade.

"U javnosti i kod socijalnih partnera najviše je polemike izazvalo nešto što mi nikad u zakon nismo stavili, a to se već proglasilo prizivom savjesti pa smo nakon dodatnih konzultacija te tri stavke izbacili iz konačnog prijedloga", kazao je Piletić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAKONSKE IZMJENE Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom: ''Došlo je do šuma u komunikaciji''

Pročitajte i ovo Rad od kuće - 4 Novi zakon o radu Odlično zvuči, ali postoji jedna "caka": Do djetetove osme godine roditelji će moći raditi od kuće

Istaknuo je pritom konzultacije s mikropoduzetnicima i malim poduzetnicima, čiji bi rad time mogao biti doveden u pitanje: ''Oni su često samozaposleni ili s vrlo malo zaposlenih pa se kod njih podrazumijeva i rad nedjeljom. Stoga se ta problematika odgađa do sljedeće godine, kada smo sa socijalnim partnerima zacrtali da ćemo ići u izradu novog ZOR-a.''

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene