Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon o radu

Odlično zvuči, ali postoji jedna "caka": Do djetetove osme godine roditelji će moći raditi od kuće

Aktualno Galerija Rad od kuće - 4 Rad od kuće - 4 Foto: DNEVNIK.hr Rad od kuće - 3 Rad od kuće - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rad od kuće - 2 Rad od kuće - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rad od kuće - 1 Galerija 1/4 >>
Prema novom Zakonu o radu, svaki će roditelj do osmog rođendana svojeg djeteta moći raditi od kuće kad želi i koliko želi. Međutim, na primjenu te odluke moraju pristati i radnik – i poslodavac.

Rad od kuće postat će dostupan svakom roditelju, barem do proslave osmog rođendana.

"Ovo je mjera koja će pomoći mnogim obiteljima da usklade svoj poslovni i privatni život. Omogućit će jednako i muškarcima i ženama da sudjeluju u obiteljskom životu. Tate će moći ravnomjernije i ravnopravnije nositi teret obiteljskog života", rekla je Danijela Drandić iz udruge Roda.

Pročitajte i ovo Mjesto pucnjave u američkom gradu Colorado Springs - 4 IDENTIFICIRAN NAPADAČ Policija objavila detalje užasa u američkom klubu: "Dva heroja su mu se suprotstavila i spriječila nastavak ubijanja"

Pročitajte i ovo Ilustracija NAKON BOMBAŠKIH NAPADA Masovni turski zračni napadi u Siriji: Najmanje 31 osoba ubijena, ima ozlijeđenih i nestalih

Zato su ovom izmjenom Zakona o radu zadovoljni brojni mame i tate. Sada će moći zatražiti da rade od kuće kada i koliko žele, uz uvjet da im opis posla to dopušta i da im poslodavac da suglasnost.

"Poslodavac ne mora prihvatiti zahtjev radnika. Međutim, često je takav rad u interesu radnika, ali i poslodavca. Svaki rad koji nije u uredu poslodavca njemu donosi određene uštede. Naravno da poslodavac i radnik moraju biti dobrovoljni u zahtjevu", rekla je Josipa Klišanin, načelnica Sektora za rad Ministarstva rada, reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Kopčić.

Poslodavci tvrde da će biti zloupotreba

Poslodavac je dužan razmotriti zahtjev radnika. Može ga odbiti samo iz opravdanog razloga, ali pisanu odbijenicu mora dostaviti u roku od 30 dana. No, poduzetnici nisu oduševljeni.

"Ovo će se, kao i sve u Hrvatskoj, zloupotrijebiti. Očekujem da će uhljebski dio birokracije odjednom naglo tražiti da se radi od kuće. Nije dovoljno što ne rade svoj posao kako treba, a sad još neće uopće fizički doći na posao", rekao je Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika.

Pročitajte i ovo Postavljeni šatori za migrante - 3 ISPRED PAROMLINA U Zagrebu postavljeni bijeli šatori za migrante: Moći će se otuširati, okrijepiti, napuniti mobitele...

Zahtjev radnika može se odbiti ako nisu ispunjeni svi uvjeti za rad na daljinu. Primjerice, zaštita na radu, što je jedna od stavki koja poslodavce najviše muči.

"Ne dao Bog da možda padne u kući jer ni ne zna kako će se to regulirati, pa bi opet moglo biti na račun poslodavca", rekao je Bujas.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VJEČNA RANA "Najteže je onima koji još uvijek tragaju za nekim svojim": Djeca poginulih i nestalih odala počast žrtvama Ovčare

No Zakon o zaštiti na radu neće se mijenjati.

"Propisi koji se primjenjuju sada funkcionirat će i u ovom slučaju. Samo što dosad nismo imali mogućnost da to zatraže roditelji djeteta do osam godina i da im poslodavac mora odgovoriti", rekla je Klišan.

Ta mogućnost roditeljima se otvara već početkom iduće godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene