Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnici su objedinjeno raspravili dva prijedloga izmjena i dopuna Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji se odnose na mirovine, a a koje je vlada odbila uz obrazloženje da će uskoro u Sabor uputiti prijedlog zakona kojim će izjednačiti predsjednika RH sa svim ostalim državnim dužnosnicima.


Obrazlažući prijedlog u ime Kluba HDZ-a Josip Salapić istaknuo je kako je namjera da predsjednik RH postane ravnopravan sa svim ostalim državnim dužnosnicima kao što su saborski zastupnici, suci Ustavnog suda, bivši članovi hrvatske Vlade i glavni državni revizor te da predsjednik Republike ostvaruje mirovinu po općim mirovinskim propisima, odnosno važećim pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske. Salapić je naglasio kako izmjene zakona nisu predložili prema aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću i da ga nisu željeli ugroziti ni prozvati.

Vezani članci Škola - 1 Iz mirovine u školu: Ravnatelji na mukama jer je sve manje profesora fizike i matematike. U Ministarstvu imaju plan - zvat će umirovljenike Novac, ilustracija Osuđena prevarantica: 17 godina primala nezarađenu mirovinu, mora vratiti sve do zadnje lipe s kamatama

>> Da bi sustav funkcionirao moramo ukinuti sve kategorije povlaštenih mirovina

>> Josipović: Svi građani u mirovinu pod istim uvjetima

U ime Kluba Hrvatskih laburista - stranke rada Nikola Vuljanić poručio je da je važan aspekt socijalne i društvene pravde i jednakosti pred zakonom, upozorivši da se dužnosničke mirovine po posebnim propisima ne bi trebale isplaćivati iz fonda mirovinskog osiguranja, jer u njega nisu u tu svrhu ni uplaćivane. U vezi s vladinom najavom da će to pitanje urediti novim zakonom, kazao je kako ne treba čekati kraj mandata kako bi se izmjene odnosile tek na idućeg predsjednika, a ne za aktualnog u punoj vlasti.

Vladino stajalište da je potrebno donijeti novi zakon branio je SDP-ovac Peđa Grbin koji je podsjetio da je postojeći u desetak i više godine doživio više od 20 izmjena. SDP-ov Nenad Stazić ustvrdio je da su se HDZ i laburisti sreli u istoj točki populizma i natječu se tko će biti glasniji, a da je HDZ pri tom i licemjeran jer to nije tražio za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Stazić je također rekao kako predlagateljima manjka nacionalnog dostojanstva i pokazuju animozitet prema određnoj osobi (predsjedniku Republike) kako bi mu se napakostilo, jer nije iz njihove političke opcije. Kroz instituciju mirovine predsjednika Republike pokazujemo koliko tu instituciju poštujemo ili ne poštujemo, smatra Stazić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.