Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas u Rovinju odgovarajući na novinarsko pitanje o tome što misli o traženju saborske oporbe da se ukinu povlaštene predsjedničke mirovine kako 'to nije trebalo posebno tražiti jer je to već dogovoreno i dio je programa vladajuće koalicije'.


'Uostalom, i osobno sam govorio o potrebi da se svi građani pod jednakim uvjetima umirove', rekao je predsjednik Josipović i dodao da se, nakon isteka mandata, namjerava vratiti na sveučilište. Pritom je izrazio nadu da će i budući predsjednici pronaći pravi način da se nakon završetka mandata uključe u društveni život i rad.

Na pitanje novinara kako komentira to što se strani ulagači često žale na mnoge prepreke koje nailaze u Hrvatskoj i je li se s dolaskom nove vlasti promijenilo ozračje, predsjednik Josipović je odgovorio kako su se uistinu žalili strani ulagači, ali istodobno i domaći.

'Ne smijemo zaboraviti da i naši ljudi žele ulagati. Primjedbe su dolazile sa svih strana i one se odnose uglavnom na dugotrajne i komplicirane procedure te na prevelik broj papira i zahtjeva za dozvole i uključivanje u planove', istaknuo je, dodajući kako bez promjene na tom planu neće biti dobro za hrvatsko gospodarstvo.

Po njegovim riječima, vidljivi su prvi pomaci, no, dodao je, smatra da bi 'nepotrebne neformalnosti trebalo što više reducirati i od Hrvatske učiniti zemlju koja prihvaća investicije'.

Zamoljen da komentira podatak da je u Hrvatskoj prihod od poreza 1,5 milijarda kuna veći nego lani, rekao je kako je to dobra vijest te kako treba detaljno analizirati razloge.

'Vjerojatno su razlozi višestruki, možda se bolje pokrenulo gospodarstvo, možda se manje taji porez, ili je možda na djelu efikasnija zaštita javnog inetersa i naplate poreza', zaključio je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Josipović, koji danas boravi u Rovinju, sastao se s istarskim županom Ivanom Jakovčićem i rovinjskim gradonačelnikom Giovannijem Sponzom, a nakon razgovora novinarima je izrazio zadovoljstvo što se taj grad i Istarska županija intenzivno pripremaju za turističku sezonu i već sada spremno čekaju dolazak gostiju.

Nakon toga, predsjednik Josipović posjetio je eko-muzej 'Kuća o batani', a obratiti će se i sudionicima 'Microsoft WinDays12', jedne od najvećih i najvažnijih informatičkih konferencija u Hrvatskoj. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Slika nije dostupna Već je u izbornoj noći znao da se neće vratiti u SDP Slika nije dostupna Josipović se ne vraća u SDP: 'Ne želim statirati u politici koja nije dobra!'