Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva je situacija?

Da bi sustav funkcionirao moramo ukinuti sve kategorije povlaštenih mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki, ako ne i najveći problem Hrvatske je mirovinski sustav koji je na granici izdržljivosti. Država će sve teže i teže moći puniti mirovinski sustav uz ovakav broj nezaposlenih, ali i niz drugih problema koji se desetljećima gomilaju, a ne rješavaju.

Iz hrvatskog proračuna za mirovine se izdvaja 36 milijardi kuna. Javljaju se i rupe koje država nadoknađuje podizanjem kredita i daljnjim zaduživanjem.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

Prosječna Hrvatska mirovina trenutno iznosi 39 % od prosječne plaće, dok u Europskoj Uniji mirovina iznosi 60 % prosječne plaće. Prije osam godina hrvatska je mirovina iznosila 45 % prosječne plaće.

Iako smo po iznosu mirovina na samom dnu u Europi, po nečemu smo ipak pri vrhu; imamo najmlađe umirovljenike u Europi. Prosječan hrvatski umirovljenik ima 51 godinu.

U Hrvatskoj je sada 1 215 539 umirovljenika od kojih je samo 625 438 otišlo u starosnu mirovinu, a svi ostali povlaštene mirovine kojih imamo čak 13 kategorija. Sve će se to morati ukinuti kako se mirovinski sustav ne bi urušio.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene