Veliki, ako ne i najveći problem Hrvatske je mirovinski sustav koji je na granici izdržljivosti. Država će sve teže i teže moći puniti mirovinski sustav uz ovakav broj nezaposlenih, ali i niz drugih problema koji se desetljećima gomilaju, a ne rješavaju.


Iz hrvatskog proračuna za mirovine se izdvaja 36 milijardi kuna. Javljaju se i rupe koje država nadoknađuje podizanjem kredita i daljnjim zaduživanjem.

Vezani članci Slika nije dostupna Bez državnog dodatka od 27%: Mirovine iz 2. stupa bit će znatno manje, evo koga će sve to najviše pogoditi Slika nije dostupna 'Sadašnji mirovinski sustav je začuđujuće otporan i državni proračun neće eksplodirati. Ali...'

Prosječna Hrvatska mirovina trenutno iznosi 39 % od prosječne plaće, dok u Europskoj Uniji mirovina iznosi 60 % prosječne plaće. Prije osam godina hrvatska je mirovina iznosila 45 % prosječne plaće.

Iako smo po iznosu mirovina na samom dnu u Europi, po nečemu smo ipak pri vrhu; imamo najmlađe umirovljenike u Europi. Prosječan hrvatski umirovljenik ima 51 godinu.

U Hrvatskoj je sada 1 215 539 umirovljenika od kojih je samo 625 438 otišlo u starosnu mirovinu, a svi ostali povlaštene mirovine kojih imamo čak 13 kategorija. Sve će se to morati ukinuti kako se mirovinski sustav ne bi urušio.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.