Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Četiri glavne ubojice na cestama ove godine odnijele su 131 život, a jedan od njih opasniji je no što vozači misle: ''U nekom trenu postaje i gori prekršaj od alkohola''

Vlada je donijela novi Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa. Cilj mu je smanjenje broja poginulih u prometnim nesrećama za 50 posto do 2023. godine. O tome je za Dnevnik Nove TV govorio voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija.

Posljednja nesreća na autocesti, u kojoj je smrtno stradalo deset osoba, dodatno je pogoršala ionako loše brojke o stradalima. Lani je na hrvatskim prometnicama život izgubilo 237 osoba, a tijekom prvih šest mjeseci ove godine 131.

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a kaže da se od novog Nacionalnog plana, kojim se do 2023. godine planira za 50 posto smanjiti broj poginulih u prometnim nesrećama, očekuje mnogo.

''Mi uvijek nastojimo kombinirati prevenciju i represiju. Što se tiče zakona, 2019. godine smo povećali kazne. Ovaj Nacionalni plan se više oslanja na edukaciju i preventivu'', otkriva Mataija reporteru Dnevnika Nove TV Andriji Jarku. 

Pročitajte i ovo Autobus u prometnoj nesreći Poginulo 10 ljudi Vozač autobusa zapalio društvene mreže: "Dragi moji prijatelji, sutra sam možda ja na ovakvim fotografijama..."

Osvrnuo se i na četiri glavne ubojice u prometu – brzinu, alkohol, mobitel i sigurnosni pojas. Kaže da je brzina ipak najgora.

''Vidimo da se zbog brzine događa gotovo 50 posto prometnih nesreća. Ali i sve ovo drugo jako utječe. Korištenje mobitela, za koji građani misle da nije veliki prekršaj, jako utječe na to, pa u nekom trenutku postaje i gori prekršaj od alkohola. Iz godine u godine se broj vozača pod utjecajem alkohola smanjuje i držimo ga pod kontrolom'', pojašnjava voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na autocesti A3 - 1 JEZIVI PODSJETNIK Smrt na cesti: Medijski arhivi čuvaju sjećanja na autobuse strave na hrvatskim cestama

Dodao je i da sigurnosti na cestama uvelike pomažu i nadzorne kamere. A kada je riječ o autocestama, Mataija smatra da bi kamere poslužile i na njima jer bi se vozači, kaže, vjerojatno suzdržavali od ekstremnih brzina. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene