Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se - zima

Visoke temperature ugrozile domaću mesnu industriju, slijedi li nam poskupljenje?

Topla zima ispraznit će pušnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Topla zima ispraznit će pušnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Topla zima ispraznit će pušnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Topla zima ispraznit će pušnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Topla zima ispraznit će pušnice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Topla zima ispraznit će pušnice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marina Bešić Đukarić i Vladimir Ferbežar (Foto: Dnevnik.hr) Marina Bešić Đukarić i Vladimir Ferbežar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vladimir Ferbežar (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Visoke temperature ne idu na ruku proizvođačima suhomesnatih proizvoda. U Slavoniji i Baranji obustavljene su svinjokolje, a u pušnicama se vodi borba za spas mesa.

Od kolinja je prošlo tri tjedna i slanina je spremna za pušnicu, no temperatura zraka daleko je od idealnih nula do pet stupnjeva. Topla zima probleme stvara i proizvođačima kulena. Vlaga je prouzročila plijesan, pa se kulenje stalno mora četkati, a na ovom gospodarstvu i ventilatori rade gotovo dan i noć.

Pročitajte i ovo Janjetina, ilustracija - 7 Drastičan pad Najveći proizvođači janjetine u EU suočavaju se s golemim problemom: "Prijeti im izumiranje" Slika nije dostupna Mesna katastrofa Evo što bi se dogodilo kada bi svi ljudi prestali jesti meso

Ne počne li prava zima, cijela bi proizvodnja mogla biti ugrožena. U osječku Braniteljsku zadrugu stižu uzorci zabrinutih proizvođača. Visoke temperature ugrožavaju sve što je deblje od kobasica.

"To su stvari koje se događaju kad se pojavi južina. Neke su kulenove seke jednostavno prenaglo sazorile i u sredini je ostalo zraka", rekao je Vladimir Flatscher iz Braniteljske zadruge Donji Grad Osijek.

Slično je i sa švarglom, a još je teže osušiti table slanine.

"To je rađeno negdje krajem jedanaestog mjeseca i ona je po svojoj logici trebala već biti zrela za rezanje. Međutim, ona je još uvijek mekana", rekao je Flatscher.

Nedostatak mesa mogao bi dovesti do poskupljenja

Suhog mesa u nekim će pušnicama biti i do 50 posto manje, a sve će dovesti i do poskupljenja. Najproblematičnije je u seoskim pušnicama ili na manjim obiteljskim gospodarstvima koja nemaju suvremene komore, zbog čega bi na tržištu doći do nedostatka mesa.

"Mesnatih proizvoda će sigurno nedostajati pošto ih nema dovoljno ni kada su idealni uvjeti", rekao je proizvođač mesnih proizvoda Vladimir Ferbežar. "Kod sušenja mesa najvažnija je temperatura, vlaga i strujanje zraka. Ja bih ljudima poručio da lože po noći, a preko dana puste da se provjetrava", dodao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene