Najviše uvozimo svinjetinu, pa ni ne čudi što u Hrvatskoj pada broj pregleda na trihinelu mesa. Meso se ne pregledava, jer ga i nema. U napuštenim slavonskim selima sve je manje ljudi, pa tako i kolinja.

Galerija Nema pregleda jer nema kolinja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Nema pregleda jer nema kolinja (Foto: Dnevnik.hr) - 1

U jednoj osječkoj veterinarskoj ambulanti gužve nema. Od jutra do podneva tek nekolicina pregledanih uzoraka na trihinelu.

Vezani članci Ilustracija Ovo su nove cijene ulja, šećera, mesa: Dva proizvoda poskupljuju Slika nije dostupna Hrvatska uvezla mesa za 325 milijuna eura, voća za 205 milijuna, mlijeka za 190 milijuna...

"Pad smo primijetili unazad sedam do osam godina s tim da se svake godine za 20 do 30 posto smanjuje broj pregleda u našoj ambulanti, što mi pripisujemo jeftinijem svinjskom mesu u trgovačkim lancima", rekao je veterinar Dejan Todorović.

Tradicionalnih svinjokolja sve je manje u slavonskim selima. Tako i u Tvrđavici pokraj Osijeka. Mjestu s oko 200 kuća.

"Svaka kuća je imala svinje i klala za svoje potrebe. A danas od svih domaćinstava ima ih oko pet koji se bave s tim", kaže Zlatko Jaganjac iz Tvrđavice.

Divljač iz krivolova

Zlatko obrađuje svinjsko meso iz vlastitog uzgoja. Kobasice će početi praviti tek kad dobije zeleno svjetlo od svog veterinara. "Obavezno. Ne radi nekih zakonskih normi nego iz sigurnosti za sebe i obitelj jer mi to konzumiramo", dodaje Jaganjac.

Trihineloze uzrokovane zaraženim svinjskim mesom u Slavoniji nema od 2012. godine.

"Prošle zime negdje pred kraj zime imali smo 21 oboljelog. Da, ali tu je bila trihineloza uzrokovana mesom divljači koje nije pregledano, već je ilegalno ulovljeno", rekao je Karlo Kožul iz Zavoda za javno zdravstvo.

Divljač iz krivolova u ovom je trenutku najveća opasnost, upozoravaju epidemiolozi. "Treba meso obavezno pregledati kao i svinjsko, što se koliko znam redovito radi", dodaje Kožul. Trihineloskopski pregled stoji 50 kuna. Cijena zbog koje nije vrijedno riskirati zdravlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju