Podaci govore da su Hrvati su sve deblji te da smo po broju kila premašili i svjetski i europski prosjek. Višak kilograma ima gotovo 60 posto ljudi, a najviše zabrinjava povećanje debljine djece.

Galerija


Svjetski stručnjaci upozoravaju da je debljina je ozbiljna bolest koja se mora na vrijeme prepoznati i liječiti.

Vezani članci Sanja Musić Milanović Prva dama upozorava na ozbiljan problem s kojim se suočavaju mladi: "Ako to ne zaustavimo, naša djeca bi mogla živjeti kraće nego mi" Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili bakteriju od koje miševi mršave

"Mnogima je još uvijek neugodno tražiti pomoć ili ih je strah jer imati višak kilograma za sobom donosi i stigmu", rekla je Maria Collazo Clavell iz Mayo Klinike.

"Mnogi su pretili bez da imaju zdravstvenih problema, ali to je tempirana bomba", rekao je Peter Malfertheiner, predsjednik EAGEN-a.

Manje od polovice svjetske populacije, njih 48 posto, ima normalnu tjelesnu težinu. Višak kilograma ima 39 posto ljudi, a pretilo ih je 13 posto.

Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Slične probleme ima i Hrvatska, u kojoj problem s kilogramima ima čak 57,4 posto populacije. Prekomjernu težinu ima 38,7 posto ljudi, a pretilo je njih 18,7 posto.

Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

U borbi s debljinom Hrvatska ne zaostaje

Dobra vijest je da Hrvatska po metodama liječenja debljine ne zaostaje za svijetom.

"Moram reći da, nakon mojih 16 godina u struci, radimo sve operacije koje se rade u Mayo Klinici", rekao je prof. Miroslav Bekavac Bešlin, kirurg gastroenterolog.

A u Hrvatsku je stigao i najnoviji lijek za pretilost.

"Radi se o lijeku koji oponaša djelovanje prirodnog hormona koji se luči u našem organizmu nakon hrane i koji smanjuje apetit", objasnila je Sanja Klobučar Majanović, tajnica Hrvatskog društva za debljinu.

I kirurgija i farmakologija trebaju pomoć pacijenta. Bez promjene načina prehrane i tjelesne aktivnosti rezultat će izostati. A svi okupljeni stručnjaci kažu da je jednostavnije pripaziti da do viška kilograma uopće ne dođe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju