Podaci govore da su Hrvati su sve deblji te da smo po broju kila premašili i svjetski i europski prosjek. Višak kilograma ima gotovo 60 posto ljudi, a najviše zabrinjava povećanje debljine djece.

Galerija


Svjetski stručnjaci upozoravaju da je debljina je ozbiljna bolest koja se mora na vrijeme prepoznati i liječiti.

Vezani članci Adele Treba li se zabrinuti? Paparazzo fotografije ispijene Adele s odmora dodatno šokirale javnost Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zabrinjavajuće brojke objavljene u prestižnom časopisu: Hrvati su među najdebljim nacijama

"Mnogima je još uvijek neugodno tražiti pomoć ili ih je strah jer imati višak kilograma za sobom donosi i stigmu", rekla je Maria Collazo Clavell iz Mayo Klinike.

"Mnogi su pretili bez da imaju zdravstvenih problema, ali to je tempirana bomba", rekao je Peter Malfertheiner, predsjednik EAGEN-a.

Manje od polovice svjetske populacije, njih 48 posto, ima normalnu tjelesnu težinu. Višak kilograma ima 39 posto ljudi, a pretilo ih je 13 posto.

Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Slične probleme ima i Hrvatska, u kojoj problem s kilogramima ima čak 57,4 posto populacije. Prekomjernu težinu ima 38,7 posto ljudi, a pretilo je njih 18,7 posto.

Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

U borbi s debljinom Hrvatska ne zaostaje

Dobra vijest je da Hrvatska po metodama liječenja debljine ne zaostaje za svijetom.

"Moram reći da, nakon mojih 16 godina u struci, radimo sve operacije koje se rade u Mayo Klinici", rekao je prof. Miroslav Bekavac Bešlin, kirurg gastroenterolog.

A u Hrvatsku je stigao i najnoviji lijek za pretilost.

"Radi se o lijeku koji oponaša djelovanje prirodnog hormona koji se luči u našem organizmu nakon hrane i koji smanjuje apetit", objasnila je Sanja Klobučar Majanović, tajnica Hrvatskog društva za debljinu.

I kirurgija i farmakologija trebaju pomoć pacijenta. Bez promjene načina prehrane i tjelesne aktivnosti rezultat će izostati. A svi okupljeni stručnjaci kažu da je jednostavnije pripaziti da do viška kilograma uopće ne dođe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr