Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPOZORENJE IZ GRADA

Uzbuna u Slavonskom Brodu: "Do daljnjega ni na koji način ne koristite vodu iz vodovoda, zagađena je ugljikovodicima!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Grada su upozorili sve građane da ne koriste vodu za piće, ni na koji način - voda iz vodovoda nije zdravstveno ispravna niti nakon termičke obrade. Za sada nije poznato do kada će zabrana trajati.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara sazvao je za 21 sat hitnu sjednicu Stožera civilne zaštite nakon što je zaprimio službenu informaciju Zavoda za javno zdravstvo da je drastično povećana koncentracija ugljikovodika u vodi te da voda nije zdravstveno ispravna.

Pročitajte i ovo Generalni direktor ZARUBEZNEFTa Sergej Kudrijašov (Foto: Dnevnik.hr) Dobre vijesti za Brođane Vlasnici Rafinerije poručili: "Do kraja iduće godine gotova plinofikacija" Slika nije dostupna Požar lokaliziran Duspara o eksploziji u rafineriji: "Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti"

Iz Grada su upozorili sve građane da ne koriste vodu za piće, ni na koji način - voda iz vodovoda nije zdravstveno ispravna niti nakon termičke obrade. Za sada nije poznato do kada će zabrana trajati, navedeno je u službenom priopćenju Grada.

Voda osim u Slavonskom Brodu nije za piće ni u Bukovlju, Sibinju, Bebrini, Brodskom Stupniku i Oriovcu, poručlli su iz Centra 112.

Građanima će pitka voda biti osigurana iz državnih zaliha. Prvi uzorci vode odneseni su na analizu i testiranje u petak poslijepodne, nakon što je Duspara upozorio da se umanjuju razmjeri ekološkog incidenta koji se dogodio 28. ožujka, i kada je tijekom ispitivanja starog nafotovoda došlo do izlijevanja nafte u tlo.

"Rezultati analize vode su pokazali i deseterostruko veće količine u uzorcima od dopuštene granične vrijednosti. (...) Navedeni produktovod ispituje se od strane tvrtke Crodux plin, koja je nedavno dobila ugovor za dostavljanje plina na ovoj trasi s ciljem njegove prenamijene u izravni plinovod kojim bi se Rafinerija nafte Brod povezala s plinskim transportnim sustavom Hrvatske.

Produktovod prolazi vodozaštitnim područjem Slavonski Brod II i to u duljini od oko 5 kilometara. Upravo zbog zaštite zdravlja i sigurnosti 160.000 građana koji koriste vodu s ovog vodozaštitnog područja gradonačelnik je zatražio i od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministara zaštite okoliša, zdravstva i gospodarstva te svih nadležnih inspekcija zatražio hitno uključivanje u ovaj problem te nužno angažiranje neovisnih stručnjaka koji trebaju utvrditi okolnosti zbog kojih je došlo do ovog ekološkog incidenta, razmjere nastale štete i naložiti potrebne mjere sanacije", navedeno je na stranicama Grada Slavonskog Broda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene