Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološki incident

Gradonačelnik Slavonskog Broda bijesan zbog nereakcije iz Hrvatskih voda nakon izlijevanja naftnih derivata

Ekološki incident u Slavonskom Bordu (Foto: dnevnik.hr)
Ekološki incident u Slavonskom Bordu (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ekološki incident u Slavonskom Bordu (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Zbog ekološkog incidenta u Slavonskom Brodu, gradonačelnik Mirko Duspara zabrinut je za sigurnost bunara i vode u blizini.

Gradonačelnik smatra da je tvrtka koja je uzrokovala curenje, trebala obavijestiti grad i županiju o ozbiljnosti problema te kako se radi o zataškavanju incidenta koji ugrožava okoliš.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku U Slavonskom Brodu pokušao opljačkati kladionicu pa ranio sam sebe Generalni direktor ZARUBEZNEFTa Sergej Kudrijašov (Foto: Dnevnik.hr) Dobre vijesti za Brođane Vlasnici Rafinerije poručili: "Do kraja iduće godine gotova plinofikacija"

Podsjetimo, u srijedu je tijekom provjere neaktivnog produktovoda na zapadnom ulazu u Slavonski Brod došlo do propuštanja i izlila se zaostala tekućina. Iz Croduxa tvrde, oko 150 litara naftnih derivata.

''Postavljamo pitanje - ovo na površini će se sanirati, a što je s ovim dolje što curi 150 litara? Tražimo obavijest od premijera ministara i ostalih da se uključe u ovo i Hrvatske vode da interveniraju, jer nam nije jasno kako na ovakve stvari ne reagiraju, da nitko iz Hrvatskih voda nije izašao na teren i reagirao i rekao ugrožava li ovo naše bunare ili ne'', kaže Duspara.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara ustvrdio je u petak kako područje na kojem je u srijedu na trasi bivšega naftnog produktovoda u Slavonskome Brodu iscurila veća količina nafte nije odgovarajuće očišćeno, čime se ugrožava područje s kojeg se crpi pitka voda za 160 tisuća stanovnika.

Mjesto ekološkog incidenta na koje je Duspara upozorio na konferenciji za novinare jest trasa bivšega naftnog produktovoda koji vodi od Slobodnice (RH) do Bosanskog Broda (BiH) tvrtka Crodux energetika, po odobrenju Vlade, priprema za prenamjenu u plinovod kojim bi na hrvatski sustav trebala biti spojena bosanskobrodska Rafinerija nafte. To se radi kako bi se unaprijedili prerađivački kapaciteti te rafinerije, što bi trebalo pridonijeti manjemu onečišćenju zraka na koje stanovnici Slavonskog Broda upozoravaju godinama.

Nakon tog ekološkog incidenta direktor Crodux energetike Branko Radošević ustvrdio je da je tijekom tlačnog ispitivanja iz produktovoda isteklo od 100 do 150 litara naftnih derivata koji su se, budući da je cijeli teren natopljen vodom, zadržali na njezinoj površini i uzrokovali smrad.

Gradonačelnik Duspara tvrdi kako, unatoč točno propisanoj proceduri u takvim slučajevima, Grad dosad ni od jednog mjerodavno tijela ili institucije nije dobio navedene podatke ni bilo kakvu drugu informaciju vezanu uz taj ekološki incident.

"Ovo je nešto što se zataškava. Treći je dan od incidenta, a nemamo nikakvih informacija. Kako se incident dogodio u blizini vodozaštitnog područja, sami smo obišli teren. Jasno se vidi da sanacija skidanjem 10 centimetara tla nije dovoljna. Na mjestu incidenta se i dalje osjeti intezivan miris. Ne znamo o kojoj se količini radi. Da je iscurilo samo 150 litara benzina, to bi već bilo isparilo. Mjesto incidenta je manje od kilometar udaljeno od tvornice vode iz koje se vodom opskrbljuje 160.000 stanovnika", ustvrdio je slavonskobrodski gradonačelnik.

Na konferenciji za novinare Duspara je rekao kako sumnja i u ispravnost nadzora inspekcije zaštite okoliša na mjestu incidenta jer je, po Radoševićevim riječima, potvrdila da je iz produktovoda iscurilo od 100 do 150 litara naftnih derivata

Gradonačelnik Duspara rekao je da je ispitivanje produktovoda obavljeno pod visokim tlakom i da su derivati morali ostati i u okolnom tlu na većoj dubini, a izrazio je bojazan da je istjecanja moglo biti na više mjesta. Zasad otkriveno istjecanje naftnih derivata zabilježeno je u neposrednoj blizini ceste na zapadnom ulazu u Slavonski Brod, a sam produktovod dug je pet kilometara. Produktovod je izgrađen 1967. godine, a nije u uporabi od 1990. godine.

"Na terenu smo zatekli ekipu koja je sanirala mjesto incidenta. Oni su sanirali po naređenju tvrtke koja je incident izazvala, oni su odredili koliko će se sanirati", rekao je Duspara, podsjećajući kako je od svih državnih službi zatražio da se uključe u rješavanje tog problema, a o svemu je pisano izvijestio predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i ministra zdravstva Milana Kujundžića. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene