Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeziva snimka

Užas u dječjem domu na istoku Hrvatske: Dok djeca plaču, odgojiteljica viče - ''Dobit ćeš po pi*ki, začepi gubicu!''

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Vrtić, ilustracija - 1 Vrtić, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vrtić, ilustracija - 2 Vrtić, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrtić, ilustracija - 3 Vrtić, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Vrtić, ilustracija - 4 Galerija 1/6 >>
Uznemirujući audio zapis razotkrio je kako se u osječkom domu Klasje postupa prema djeci koja su oduzeta problematičnim roditeljima. Policija istražuje slučaj, koji je prijavljen i Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje kaže da će ga proslijediti DORH-u.

Djeca ridaju, jecaju, plač je nepodnošljiv. Povremeno ga nadjačava glas odgojiteljice koji viče, a u jednom trenutku se čuje i udarac nakon kojega plač postaje još jači : ''Manijače glupi'', ''Krava si glupa, za*ebavaš'', ''Ti si glupan, je*em ti mater, onu kurvu'', ''Marš van'', ''Dobit ćeš po pi*ki'', ''Začepi gubicu''.

Ne čuje se baš sve dobro od krikova i plača, ali audio zapis, koji je objavio Telegram, iz osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje, pruža jezivu sliku onoga što se događa djeci u domu čiji je osnivač Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a u koji su smještena jer su centri za socijalnu skrb i sudovi odlučili da će bolje uvjete života imati ondje nego li u svojim obiteljima za koje je ocijenjeno da su problematične.

Pročitajte i ovo Ilustracija dječaku obrijana glava Obrat u slučaju šišanja u Čakovcu? Iskrsnule snimke nadzornih kamera, javili su se i novi svjedoci

Do objave snimke je došlo zahvaljujući roditeljima čiji je identitet zaštićen, a koji su Telegramu opisali kako su otkrili što se događa njihovo dvoje djece u dobi od nepunih tri, odnosno pet godina, ali i ostaloj djeci smještenoj u domu Klasje. Ono što su čuli užasno ih je uznemirilo, a tvrde da njihova djeca unatoč prepirkama i razmiricama u svojem obiteljskom domu, nikada nisu proživljavala užas u kakav su sada gurnuta.

U rješenju Centra za socijalnu skrb nadležnom za grad u kojem su djeca živjela s roditeljima, a kojim je određena žurna mjera izdvajanja i smještaja djece izvan obitelji, između ostalog, stoji: ''Utvrđeno je da djeca nisu sigurna u obitelji i da postoji više prijetnji sigurnosti koje su prisutne učestalo, a koje nije moguće kontrolirati u obitelji.''

Roditelji su osječkoj policiji podnijeli prijavu zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava.

Vedran Škugor, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje, koji je odbio preslušati snimku, i njegove suradnice Snježana Đorđević, koja kaže da je čula snimku, i Ana Karalić u razgovoru za Telegram odbacile su mogućnost da se djecu u njihovoj ustanovi fizički kažnjava ili da ih se veže za krevet, a u što također sumnjaju roditelji.

Svi oni osuđuju svako neprimjereno ponašanje prema djeci. 

Pročitajte i ovo Maja Đerek i suprug primao prijetnje Splitska pročelnica Đerek prijavila prijetnje: "Lupao je šakama o ulazna vrata. Vidjela sam ga kroz prozor"

Škugor je rekao da su prema jednoj odgajateljici poduzete sankcije, no tek se naknadno iz odgovora nadležnog Ministarstva doznalo da je odgajateljici izdao tek pisano upozorenje. Potvrdio je da slučaj ispituje policija i da su o događaju izvijestili Ministarstvo i Upravno vijeće.

Ministarstvo je 7. srpnja, piše Hina, provelo izvanredni inspekcijski nadzor u Klasju povodom zaprimljene obavijesti kako je na društvenoj mreži objavljena audio snimka na kojoj se čuje dječji plač i odrasla osoba koja se djeci obraća pogrdnim i izrazito neprimjerenim riječima.

Navodi se kako je inspekcijski nadzor proveden sukladno odredbama Pravilnika o sadržaju i načinu provođenja inspekcijskog nadzora u djelatnosti socijalne skrbi. Pregledana je dokumentacija, obavljen razgovor s ravnateljem i djelatnicima te obilazak smještenih korisnika.

Dodaju kako su nakon provedenog nadzora, potvrđeni navodi iz zaprimljene obavijesti te kako je ravnatelj Centra, nakon dobivenih saznanja o neprimjerenom ponašanju djelatnice, poduzeo radnje sukladno Zakonu o radu te izrekao pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa

Nastavno na utvrđene činjenice, inspekcija Ministarstva poduzet će odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti te će obavijest o utvrđenim činjenicama dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu i nadležnoj komori. Naredit će se i poduzimanje daljnjih radnji prema navedenoj djelatnici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene djece kao najranjivije skupine korisnika u sustavu socijalne skrbi, ističu u nadležnom Ministarstvu.

Pročitajte i ovo Mileva Simetić Saliji - 1 Nema državljanstvo Vapaj mlade majke: Mileva se bori za život - "Makar lijek da dobijem, da dobijem na vremenu dok čekam tu jetru, to državljanstvo"

Škugor je izjavio da u Centru čekaju rješenje inspekcijskog nadzora, po kojemu će dalje postupati. Po saznanju o izgredu proveli smo, prema Zakonu o radu i našem Pravilniku, sve potrebne radnje iz naše nadležnosti, a o događaju je obaviještena i policija jer u pitanju su zaštita prava djece, istaknuo je Škugor.

Ističe kako o spornoj audio snimci još ne može govoriti, ali kako ta ustanova definitivno ne podržava i osuđuje verbalni ili bilo kakav drugi oblik nasilja nad djecom, naime, kako je opetovao za Dnevnik Nove TV: ''Još jednom ponavljam da osuđujemo svaki oblik nasilja prema djeci.''

Smatramo kako je to definitivno i isključivo izoliran slučaj, jer se kod nas radi maksimalno profesionalno i odgovorno, i iznimno mi je žao što nam se dogodilo nešto što nikako ne možemo opravdati, kazao je za Hinu Škugor dodavši kako Centar trenutno skrbi za više od 200 korisnika, na 14 lokacija u Osječko-baranjskoj županiji.

Audio zapis možete poslušati OVDJE

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene