Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upisi u srednje škole

Za upis u neke škole bilo je potrebno proći dodatni ispit znanja: "Odmah mi suze idu. Vjerovala sam u nju"

Stigli su konačni rezultati i počeli su upisi u srednje škole. Gotovo 40.000 učenika ostvarilo je pravo upisa. Gimazijski program odabralo je 27,4 % učenika, a strukovnu školu 72,6%. U hrvatskim školama za jesenski rok ostalo je više od 7500 slobodnih mjesta, poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

Ljetni rok je gotov. Liste su zaključane i počinju upisi u srednje škole. Prvi dolazak u novu školu na upise, korak je do dugog toplog ljeta.

Najtraženije u Hrvatskoj su gimnazije, ekonomske i hotelijersko-turističke škole. U jednoj zagrebačkoj gimnaziji, ove godine zabilježen je i nešto veći interes.

"Ove godine je bio veći interes, 316 kandidata je stavilo MIOC kao prvi izbor, i 120 kao drugi izbor", rekao je Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije Zagreb.

 

Uz odlične ocjene uvjet za upis u neke škole bio je dodatni ispit znanja.

"Sad je bilo dosta lagano, napisao sam prijemni iznad prosjeka pa je to super... U fizici i matematici sam jako dobar jer je interesantno, a postoji par predmeta koji mi se baš ne sviđaju. Na primjer, kemija", rekao je učenik Niko Hadžić.

Judita se pak veseli kemiji.

"Nadam se da će mi biti dobra i zabavna kemija, jako se veselim kemiji... Prijemni je meni bio težak, ali uspjela sam i jako sam sretna i zadovoljna i jedva čekam ići u MIOC", kazala je.

Veseli su i roditelji budućih srednjoškolaca. I za njih je završeno jedno stresno razdoblje, dočekali su upise.

"Mama sretna, ponosna, zadovoljna, prezadovoljna. Odmah mi suze idu. Vjerovala sam u nju", rekla je Valentinina mama.

U zagrebačkom MIOC-u i ravnatelj je zadovoljan novom generacijom. Za ovu školu u konkurenciji na 260 mjesta bilo je 1150 učenika.

Takozvani prijamni ispiti bili su odličan pokazatelj stvarnog znanja i u Prelogu.

"Otprilike 35 učenika od 130 su pisali koji nisu imali 5.0 prosjek, nisu imali 60 nego 58.9 i bolje su napisali prijemni nego neki ovi koji su imali 5.0", rekao je ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatko Stić.

Upisi se mogu obaviti i elektronički, a sve bi trebalo biti spremno za novu školsku godinu. Nastavnike, profesore matematike, informatike i fizike neće biti lako naći i u najboljim školama..

Strukovne programe odabralo je više od 70% hrvatskih učenika. To su medicinska, tehničar za računarstvo, hotelijerstvo i turizam te kuhar i elektrotehničar, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene