Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema državljanstvo

Vapaj mlade majke: Mileva se bori za život - "Makar lijek da dobijem, da dobijem na vremenu dok čekam tu jetru, to državljanstvo"

Aktualno Galerija Mileva Simetić Saliji - 1 Mileva Simetić Saliji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mileva Simetić Saliji - 2 Mileva Simetić Saliji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mileva Simetić Saliji - 4 Mileva Simetić Saliji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Borba za život Galerija 1/4 >>
26-godišnjoj Milevi hitno je potrebna transplantacija jetre. Jer, kaže, bez nje, ostalo joj je još malo vremena. No, ona ne može na listu jer nema hrvatsko državljanstvo.

Milevi je svakim danom sve lošije, a život u njoj polako se gasi. Bolest koja joj je dijagnosticirana kao djetetu od četiri godine, nakon porođaja uzela je maha.

"To je genetski poremećaj jetre, jetra luči previše oksilata i onda se formiraju kristali i kamenje, kamen koji napada najprije bubrege, poslije zglobove, kosti, sve druge organe, kosti oči", objašnjava Mileva Simetić Saliji.

Jedini spas je transplantacija. Najprije jetre, a onda bubrega.

"Loše jako, ne mogu na noge, skoro da sam nepokretna, jedva me muž do auta dovede da idem na dijalizu. Svaki dan idem na dijalizu po 6 sati", kaže 26-godišnja Mileva, koja još ne može stati u red za transplantaciju.

"Nemam pravo, nemam državljanstvo, ne mogu ići na listu s preminulog davatelja. Muž mi ima hrvatsko državljanstvo, sin mi je tu rođen, u Rijeci sam ga rodila, tu sam 5 godina. Po pravnom putu kao, dvije godine još, ali to je predugo, predugo je dvije godine čekati", kaže Mileva.

Pročitajte i ovo U vojnoj bazi NATO-a, ilustracija - 5 Blizu granice Ekipa Dnevnika Nove TV ušla u vojnu bazu u Litvi, u kojoj su hrvatski vojnici: "Svi znamo zašto smo tu"

Jer ona dvije godine nema.

"Borba svaki dan. Svaki dan gledamo da će dobiti državljanstvo, da će potpisati taj glavni u Zagrebu, ali ništa se ne dešava", rekao je Milevin suprug Jetmir.

Kaže, u ožujku je predala zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova s molbom da državljanstvo dobije ranije, oni su pak sredinom prošlog mjeseca zatražili mišljenje Ministarstva zdravstva, nakon kojeg će žurno donijeti odgovarajuće rješenje. No, u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva vraća lopticu MUP-u.

"Kao i u svim dosadašnjim slučajevima, i u ovom slučaju, Ministarstvo zdravstva naglašava da je isto u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova", odgovorili su.

Dok se oni loptaju, Milevi vrijeme curi.

"Samo da ozdravim, da budem što sam nekad bila. Trudim se biti jaka za mog Luana, on me treba", kaže Mileva.

Vrijeme sa svojim sinom, kaže, može dobiti i preporučenim lijekom koji nije na listi HZZO-a.

"Taj lijek makar da dobijem, da dobijem na vremenu dok čekam tu jetru, to državljanstvo", dodaje.

No njoj je lijek nedostižan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jeziva snimka Užas u dječjem domu na istoku Hrvatske: Dok djeca plaču, odgojiteljica viče - ''Dobit ćeš po pi*ki, začepi gubicu!''

"380 000 dolara. Prva tri mjeseca svaki mjesec bi primala po jednu dozu, poslije ta tri mjeseca svaki treći mjesec po jednu da održavamo jetru, da dobijem na vremenu", kazala je.

Kojeg, svakog dana, 26-godišnja Mileva, majka 6-mjesečnog dječaka, ima sve manje, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Priča je odmah pokrenula cijelu Hrvatsku. Već dosad je skupljeno 30.000 eura.

Svi koji žele pomoći Milevi, mogu to učiniti uplatom na račun - Mileva Simetić Saliji, ERSTE banka, IBAN: HR8424020063211105237.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene