Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni sud poslao je upozorenje Hrvatskom saboru po pitanju referenduma građanske inicijative 'U ime obitelji'.


U svojem upozorenju Ustavni sud je naveo da odluka kojom potvrđuje da je referendum, na kojem se narod većinski izjasni 'za' predloženo pitanje, proveden u skladu s Ustavom, ujedno znači i da je Ustav promijenjen na dan održavanja referenduma s trenutačnim pravnim učinkom.

Vezani članci Slika nije dostupna Glasovanje oko referenduma inicijative 'U ime obitelji' Slika nije dostupna 'Kada se Vlada bavi želucima to joj je preči posao nego da se bavi stražnjim dijelom tijela'

To upozorenje Ustavni sud je objavio nakon što je u dnevni red saborske sjednice uvršten prijedlog da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem će građani odgovoriti na pitanje: 'Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene'.

>>
'U ime obitelji': 'Referendumska odluka građana je obvezujuća!

Tekst odluke kojom je Odbor za Ustav predložio raspisivanje referendum bio je sporan oporbenim i vanjskim članovima Odbora jer smatraju da Sabor može odbiti volju naroda ako dođe do izglasavanja.

Ustavni sud naglašava da birači na narodnom ustavotvornom referendumu, raspisanom na temelju narodne inicijative, uvijek odlučuju o meritumu, odnosno o samom referendumskom pitanju. To znači, navodi Ustavni sud, da narod neposredno donosi odluku o promijeni Ustava koju je, u obliku referendumskog pitanja, predložilo najmanje deset posto od ukupnog broja birača, tako da glasuje za ili protiv tog prijedloga.

Odbor za Ustav predložio je prošlu srijedu Saboru da za 1. prosinca raspiše referendum na temelju potpisa koje je prikupila inicijativa 'U ime obitelji', a koja traži da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Sam tekst odluke sporan je oporbenim i vanjskim članovima Odbora, jer u njoj stoji da 'Hrvatski sabor raspisuje državni referendum radi donošenja odluke o referendumskom pitanju'.

Ustavni sud navodi da bi referendum o definiciji braka bio prvi slučaj neposrednog odlučivanja naroda o konkretnom prijedlogu promjene Ustava koju su predložili birači. Stoga je, poručuje Ustavni sud, osobito važno da i ta odluka i postupak koji bi njome bio pokrenut budu u okvirima Ustava jer nedvojbeno imaju presedansko značenje, ne samo za buduću parlamentarnu i referendumsku praksu, već i za istinsko ostvarenje neposredne demokracije u Hrvatskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju