Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veterinarske ekipe završile su na farmi IPK "Prkos" usmrćivanje 3600 svinja zaraženih svinjskom kugom. Ukupna šteta za sada se procjenjuje na oko tri milijuna kuna.


Virus svinjske kuge na toj farmi, između Erduta i Dalja, otkriven je potkraj prošloga tjedna.

Vezani članci Slika nije dostupna Zagorje: Osnovan stožer zbog svinjske kuge Slika nije dostupna HSS traži smjenu Čobankovića zbog svinjske kuge

Direktor stanice Miroslav Lederer rekao je na konferenciji za
novinare kako nalazi uzoraka krvi životinja s te farme pokazuju da je u šest od osam objekata na farmi utvrđena prisutnost virusa svinjske kuge, što, kako drži, opravdava sve do sada poduzete mjere.

Napomenuo je da su, osim eutanazije životinja, dezinficirani
objekti i svi prilazni putevi, kao i prostor kojim su se kretali djelatnici veterinarskih ekipa i mehanizacija, dodavši da će se iduća dezinfekcija obaviti u roku od tjedan dana.

Za sada nema nikakvih naznaka ili sumnji u pojavu bolesti na susjednoj farmi IPK "Lipovača", gdje se nalazi oko 4000 svinja i prasadi, ali imamo informacije da se svinjska kuga pojavila u Bosni i Hercegovini na području Brčkog, gdje je na jednoj farmi usmrćeno oko 1500 svibnja, rekao je Lederer.

Rekao je kako procjenu štete na farmi obavlja Ministarstvo
poljoprivrede, ali da se, uzimajući u obzir tržišnu vrijednost svinjskog mesa i troškove sanacije farme, šteta okvirno procjenjuje na oko tri milijuna kuna.

Najavio je da će osoblje stanice od 2. studenoga nastaviti akciju vađenja krvi svinjama na području Bijeloga Brda, gdje je u kolovozu evidentirana svinjska kuga, u cilju provjere imuniteta i eventualne prisutnosti virusa.

Akcijom je obuhvaćeno oko 90 posto svinja na tom području, a o rezultatima tih pretraga ovisi hoće li Uprava za veterinarstvo ukinuti restriktivne mjere vezane uz promet svinja i svinjskog mesa, koje su uvedene kada je zabilježen prvi slučaj svinjske kuge u Bijelom Brdu, istaknuo je Lederer.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju