Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HSS traži smjenu Čobankovića zbog svinjske kuge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska seljačka stranka (HSS) danas je zatražila ostavku ministra poljoprivrede Petra Čobankovića ocijenivši da je odluka o prestanku cijepljenja svinja protiv bolesti svinjske kuge bila "brzopleta i nestručna" te da je hrvatskom selu donijela višestruke štete.

"Zbog te odluke, donesene prije dvije godine, seljaci danas nemaju kome prodati svoje svinje i odojke, a šteta je višestruko veća od iznosa kojeg smo nekad davali za cijepljenje protiv svinjske kuge", rekao je HSS-ovac Božidar Pankretić na konferenciji za novinare koju je sazvao kao predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kome koja fotelja u Banskim dvorima? Slika nije dostupna Zagorje: Osnovan stožer zbog svinjske kuge

Dodao je da je dosad eutanazirano više od 20.000 svinja, što iznosi 50 milijuna kuna direktne štete, dok su indirektne štete višestruko veće.

Podsjetio je da je cijepljenje svinja ukinuto na traženje Europske
unije, kako bi Hrvatska mogla izvoziti svinjetinu u EU, no iz HSS-a navode kako "od tada do danas u EU nije izvezeno niti kilogram
svinjetine, a uvoz svinjskom mesa raste svaki mjesec".

"Tu je riječ o ciljanom uništavanju hrvatskog svinjogojstva",
ustvrdio je Ivan Kolar i dodao kako se "teren dosad zarazio svinjskom kugom na više mjesta, od Slavonije do Dalmacije".

Kad se to desi, kazao je, farma je izgubljena za svinjogojsku
proizvodnju, a tako stradaju ne samo uzgajivači nego i zaposlenici i njihove obitelji.

U HSS-u smatraju kako bi bilo bolje da se mjera necijepljenja svinja provodila postupno i to najprije na velikim farmama, a tek pri ulasku u EU i kod malih proizvođača na selu.

"Sada se stječe dojam da je netko, ishitrenom mjerom, želio uništiti i ovo malo obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava što je ostalo na hrvatskom selu", navode iz HSS-a i naglašavaju da za tu, "krivo donesenu odluku", odgovorni moraju podnijeti ostavku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene