Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagorje: Osnovan stožer zbog svinjske kuge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog prošlotjedne pojave klasične svinjske kuge u dvjema sjevernozagorskim općinama Mihovljanu i Loboru danas je u Krapinsko-zagorskoj županiji osnovan Lokalni stožer za suzbijanje svinjske kuge.

Kako je na konferenciji za novinare u Veterinarskoj stanici u Zlataru istaknula predsjednica Stožera i županijska veterinarska inspektorica Mirjana Krušelj, u Zagorju, tj. na području veterinarskih stanica u Zlatar Bistrici, Krapini i Zaboku, sve se čini da se bolest ne proširi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi slučaj svinjske kuge u Zogorju Slika nije dostupna Na izložbu 'upali' s ubijenom i krvavom divljom svinjom

"Osam zaraženih svinja pronađeno je na imanju Stjepana Filipa Novaka u Kuzmincu kod Mihovljana, a sumnja se da se on bavio ilegalnom prodajom svinja, za što će biti prekršajno gonjen. Jednu je zaraženu svinju prodao u Petrovu Goru Mirku Smetišku, a u subotu su usmrćene sve zaražene svinje", rekla je Krušelj, napomenuvši da će građani za to dobiti odštetu.

Pretpostavlja se da su zaražene svinje, sudeći po ušnim markicama, došle s varaždinskog ili međimurskog područja na kojima se svinjska kuga i do sada javljala. Veterinari su upozorili vlasnike svinja da je sljedećih tjedan dana zabranjen svaki promet svinja, kao i drugih životinja. To znači da se u to vrijeme ne smiju ni klati, a nakon toga samo uz veterinarski pregled koji će biti besplatan.

Zabranjena je i prodaja svinja te stočni sajmovi, a za sve koji se ogriješe o veterinarske naredbe predviđene su kazne i prekršajno će odgovarati. Kako bi popisali sve svinje na zaraženu (u krugu tri kilometra) i ugroženu području (10 km), sedam veterinarskih ekipa, to jest 30-ak stručno uvježbanih ljudi, danas je već na terenu i djeluje preventivno. Veterinari će posjetiti većinu naselja na širemu zlatarskom području te dio sela oko Krapine i Zaboka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene