Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

USKOK podigao optužnicu protiv osmorice krijumčara migranata, u pet mjeseci prevezli više od 200 ljudi

Migranti
Migranti Foto: AFP
USKOK je podigao optužnicu protiv osam osoba osumnjičenih da su prevozili migrante iz BiH, preko Hrvatske do Slovenije uz naknadu od najmanje 150 eura po osobi.

USKOK je podigao optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana, jednog državljanina Bosne i Hercegovine i jednog državljanina Ukrajine. Osumnjičeni su da su prevozili migrante iz BiH, preko Hrvatske do Slovenije uz naknadu od najmanje 150 eura po osobi.

Uskok je podigao optužnicu protiv osmorice muškaraca, šestorice hrvatskih te po jednog ukrajinskog i državljana BiH, da su se zločinački udružili te sa riječkog područja u Sloveniju ilegalno prebacili više od 250 ilegalnih migranata koji su im za to platili, nekima, i po desetke tisuća eura.

Iz Uskoka su u ponedjeljak objavili kako su pred riječkim Županijskim sudom osmoricu optužili zbog zločinačkog udruženja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja, kao i krivotvorenja isprava.

Prvookrivljenog terete da je tijekom proljeća i ljeta, po dogovoru s neznancima iz Srbije i Turske, na širem riječkom području dogovorio prihvat većeg broja stranaca koji su ilegalno iz BiH ušli u RH, a u njihov transfer do slovenske granice organizirao je četvrto, peto i sedmookrivljenoga.

Taj šef ove skupine snosio je troškove nabave i održavanja vozila za prijevoz stranaca te nabave mobitela za komunikaciju, a ujedno je organizirao i smještaj te daljnji transport migranata do neposredne blizine granice sa Slovenijom.

Kroz šumski predio neposredno uz granicu, a uz pomoć i vodstvo nepoznatih osoba, dolazili su do vozila kojima su ih četvrto i petookrivljeni prevozili u Sloveniju, uz naknadu od najmanje 150 eura po osobi.

Na taj su način trojica okrivljenih prebacili najmanje 214 ilegalnih migranata te stekli više od 30.000 eura.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana (1984., 1984., 1974., 1981., 1981., 1983.), jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1979.) i jednog državljanina Ukrajine (1978.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja te krivotvorenja isprave.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od 10. ožujka do 23. srpnja 2022. na širem području Rijeke, u cilju stjecanja imovinske koristi, nakon što je s nepoznatim osobama iz Srbije i Turske dogovorio prihvat većeg broja stranaca koji su ilegalno iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku, a potom i njihov transfer do slovenske granice, organizirao IV., V. i VIII. okr. te ih povezao u zajedničko djelovanje.

Radi realizacije aktivnosti zločinačkog udruženja I. okr. je snosio troškove nabave, održavanja i popravaka vozila za prijevoz stranaca kao i nabave mobitela za komunikaciju.

Ujedno je organizirao i smještaj, čuvanje i daljnji transport ilegalnih migranata do neposredne blizine državne granice sa Slovenijom od kuda su se uz pomoć i vodstvo zasad neutvrđenih osoba kretali kroz šumu, a zatim su prevoženi u Sloveniju uz naknadu od najmanje 150 eura po osobi.

Za prijevoz ilegalnih migranta bili su zaduženi IV. i V. okr. koji su ih osobnim vozilima prevozili dalje prema Sloveniji kako bi im omogućili da izbjegavajući graničnu kontrolu iz Hrvatske prijeđu u Sloveniju.

Konkretne upute o broju osoba koje treba preuzeti, vremenu i lokaciji njihovog preuzimanja i iskrcavanja te cijeni usluge prijevoza davao je I. okr. koji je ujedno za vodiče organizirao smještaj i njihov prijevoz iz Rijeke u šumski predio neposredno uz slovensku granicu.

Na opisani način su I., IV. i V. okr. omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 214 ilegalnih migranata i stekli materijalnu korist i to I. i IV. okr. svaki u iznosu od 10.700 eura, a V. okr. u iznosu od 8.750 eura.

Nadalje se II. okr. tereti da je, od 10. ožujka do 30. lipnja 2022., u cilju stjecanja imovinske koristi, po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom iz Srbije o prihvatu uz novčanu naknadu većeg broja stranaca koji su ilegalno iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku, kao i njihovom transferu do slovenske granice, u zajedničko djelovanje povezao VII. okr. i jednu zasad nepoznatu osobu zaduženu za brigu i smještaj vodiča.

Radi realizacije navedenih aktivnosti II. okr. je organizirao smještaj i čuvanje stranaca, njihovu prehranu, a po potrebi odjeću, obuću i tehničke uređaje za punjenje mobitela za vrijeme njihovog boravka na širem području Rijeke.

Osim toga je organizirao i njihov transport do neposredne blizine državne granice sa Slovenijom od kuda su ilegalni migranti izvan graničnog prijelaza prevoženi u Sloveniju, a potom i u druge zemlje Europske unije za novčanu naknadu od najmanje 300 eura po osobi.

Pritom su II. i VII. okr., koji je postupao po uputama II. okr., preuzimali ilegalne migranate u blizini državne granice na području Ličko-senjske županije, a zatim su ih dalje osobnim vozilima prevozili na šire područje Rijeke i prema Sloveniji kako bi im omogućili da izbjegavajući graničnu kontrolu prijeđu iz Hrvatske u Sloveniju, s time da je II. okr. davao upute za postupanje s ileganim migrantima.

Na opisani način su II. i VII. okr. omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 23 ilegalna migranta čime je II. okr. stekao materijalnu korist od najmanje 6.900 eura, a VII. okr. od najmanje 2.250 eura.

Također se III. okr. tereti da je, od 10. ožujka do 22. srpnja 2022., na širem području Rijeke, u cilju stjecanja imovinske koristi, po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom iz Srbije o prihvatu uz novčanu naknadu većeg broja stranaca koji su ilegalno ušli u Hrvatsku, kao i njihovom transferu do slovenske granice, organizirao i u zajedničko djelovanje povezao VI. okr. i jednu zasad nepoznatu osobu zaduženu za smještaj vodiča.

Radi realizacije navedenog III. okr. je organizirao boravak stranaca i njihov daljnji transport do slovenske državne granice od kuda su uz pomoć vodiča prevoženi u Sloveniju, a potom i u druge zemlje Europske unije uz naknadu od najmanje 150 eura po osobi.

Ilegalne migrante su III. i VI. okr., koji je postupao po uputama III. okr., osobnim vozilima preuzimali u Rijeci, a zatim su ih prevozili prema Sloveniji kako bi im omogućili nezakonit izlazak iz Hrvatske u Sloveniju, s time da je III. okr. davao upute za postupanje s ileganim migrantima.

Pročitajte i ovo Bratislav Gašić NAKON SUKOBA Srpska policija izvela veliku akciju, privedeni deseci migranata: "Sigurnost svakog građanina i njihova imovina bit će zaštićeni"

Na opisani način su III. i VI. okr. omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 19 ilegalnih migranata čime su stekli materijalnu korist i to III. okr. u iznosu od 2.850 eura, a VI. okr. u iznosu od 1.950 eura.

Pročitajte i ovo Migranti pucnjava u horgošu Drama u susjedstvu: Migranti se sukobili kod granice, intervenirali specijalci, ima ranjenih

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika", naveo je USKOK u priopćenju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene