Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uhićeni policajci i pročelnica

USKOK objavio detalje zataškavanja prometne nesreće u kojoj je sudjelovao gradonačelnik Vrbovskog

Policija
Policija Foto: Vijesti u 17
U utorak su uhićena tri policajca i lokalna dužnosnica zbog prometne nesreće koja se dogodila prije četiri i pol godine u kojoj je sudjelovalo službeno vozilo grada Vrbovskog. USKOK je u srijedu izvijestio da protiv njih pokreće istragu.

USKOK je u srijedu objavio kako se osnovano sumnja da je 19. rujna 2019. gradonačelnik Grada Vrbovskog uslijed vožnje pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolnika, a osumnjičeni su mu pomogli to zataškati.

"Prvookrivljeni u svojstvu zamjenika načelnika Policijske postaje Vrbovsko, a II. i III. okr. u svojstvu policijskih službenika autoophodnje, prilikom policijskog postupanja na koje su upućeni na temelju dojave građanina, postupali s ciljem sprječavanja točnog utvrđivanja svih okolnosti nastanka prometne nesreće, a kako bi osigurali da gradonačelnik izbjegne prekršajnu odgovornost", priopćio je USKOK i dodao kako su policajci na mjestu događaja utvrdili da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom grada i sletio izvan kolnika te napustio mjesto događaja. Mjesto nesreće nisu osigurali, već su dopustili da radni stroj komunalnog trgovačkog društva, koji su na mjesto događaja pozvali građani, izvuče službeno vozilo na cestu, čime su omogućili promjenu zatečenog stanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Isprika pošte na kašnjenju Poštar u četiri godine nije isporučio 30.000 pisama: Kada je policija ušla u njegov dom, ugledala je bizarnu scenu

Osim toga, policajci nisu uzeli izjave svjedoka ni njihove podatke, a nisu obavili ni očevid prometne nesreće iako su znali da je u njoj sudjelovalo vozilo u vlasništvu jedinice lokalne ili područne samouprave, kao i da se za počinjeni prekršaj mogu izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi.

Lažirali da je nesreću skrivila pročelnica

Osumnjičeni policajci, u dogovoru s njom, za nesreću su prekršajno kaznili pročelnicu Grada Vrbovsko. Ona je na mjesto nesreće došla po pozivu građana kako bi donijela rezervni ključ službenog vozila.

Kako bi stvorili privid da je upravo pročelnica upravljala vozilom, prvookrivljeni policajac od šefa smjene Policijske postaje Vrbovsko zatražio je da za pročelnicu u Informacijskom sustavu MUP-a izvrši provjere.

Potom su druga dvojica osumnjičenih policajaca, uz prisustvovanje prvoga kao svjedoka, naknadno u prostorijama policijske postaje proveli alkotestiranje pročelnice. O tome je drugookrivljeni sastavio zapisnik, a druga dvojica su ga potpisala. U njemu je navedeno i kako je postupanje prema pročelnici počelo u 21:25 iako ona tada nije ni bila na mjestu nesreće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljedice su strašne Stvorili novi virus koji ubija sve koji se zaraze: "Ovo ludilo mora biti zaustavljeno prije nego što bude prekasno"

U Izvješću ophodnje također su neistinito naveli da je pročelnica upravljala autom iako su znali da ga je vozio gradonačelnik, a prvookrivljeni policajac o događaju je neistinito izvijestio neposredno nadređenog načelnika Policijske postaje Vrbovsko. Na taj su način okrivljeni omogućili gradonačelniku izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene