Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u gradu zagrebu

Promjene za upis prvašića u školu: Objavljen i rok za prijevremeni upis djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području grada Zagreba djeca će se upisivati u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2021./2022. odmah nakon obavljenoga liječničkog pregleda, a najkasnije do 15. lipnja ove godine, priopćio je u petak pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

U prvi razred osnovne škole upisivat će se djeca koja do 1. travnja 2021. navršavaju šest godina, a zaključno na dan 31. ožujka ove godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izrazio žaljenje zbog incidenta Otac učenice koji je šakom udario profesora pušten je na slobodu Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?"

Prije upisa u prvi razred roditelj ili skrbnik obvezan je dogovoriti termin pregleda za dijete u ambulanti nadležnoga školskog liječnika radi utvrđivanja djetetova psihofizičkoga stanja, a potom i u osnovnoj školi koju će dijete pohađati prema upisnom području.

Istaknuto je kako je pri upisu u prvi razred osnovne škole roditelj ili skrbnik djeteta dužan školi predočiti mišljenje stručnoga povjerenstva o utvrđenom psihofizičkom stanju djeteta za upis u razred te, ako je riječ o prijevremenom upisu u prvi razred, rješenje kojim se upis odobrava.

Prijave za prijevremeni upis najkasnije do 31. ožujka

Za dijete koje nije školski obveznik, a koje će tijekom ove godine navršiti šest godina života, roditelj ili skrbnik može u područnom uredu gradske uprave, sukladno djetetovoj prijavi prebivališta ili boravišta, podnijeti zahtjev za prijevremeni upis u prvi razred najkasnije do 31. ožujka ove godine.

Za dijete koje je pohađalo predškolsku ustanovu roditelj ili skrbnik dužan je, uz zahtjev za prijevremeni upis djeteta, priložiti i mišljenje stručnoga tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta.

U slučaju da dijete iz opravdanih razloga ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja do 4. lipnja 2021., roditelj ili skrbnik dužan je najkasnije do 30. svibnja ove godine o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području te s njim dogovoriti drugo vrijeme pregleda.

Obavijesti o upisu djece u prvi razred osnovne škole po gradskim četvrtima Grada Zagreba, kontakti osnovnih škola i nadležnih liječnika školske medicine objavljeni su na oglasnim pločama Gradskog ureda za obrazovanje, područnih ureda Gradske uprave Grada Zagreba, dječjih vrtića i osnovnih škola Grada Zagreba, Službe za školsku i adolescentnu medicinu te na mrežnoj stranici Grada Zagreba: www.zagreb.hr.

Kada je pak riječ o utvrđivanju psihofizičkoga stanja i upisima neke će škole iznimno obavljati preglede i upise djece na drugim lokacijama. To se odnosi na ove škole:
OŠ Miroslava Krleže, Kaptol 16; OŠ Jabukovac, Jabukovac 30
OŠ dr. Ivan Merz, Račkoga 4; OŠ Matka Laginje, Laginjina 13
OŠ Petra Zrinskog, Krajiška 9; OŠ kralja Tomislava, Nova cesta 92
OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga, Mlinarska 35; Škola za medicinske sestre, Mlinarska cesta 34; OŠ Bukovac, Trnac 42; u prostorima Mjesnog odbora Bukovac, VIII. Požarinje 2a i OŠ Vugrovec-Kašina u prostorima Škole u Kašini, Ivana Mažuranića 43.

Navedeno je da se za sve dodatne informacije može obratiti Gradskom uredu za obrazovanje Grada Zagreba, Ilica 25, na broj telefona: 6100 476.

U priopćenju stoji kako se obavijest temelji na članku 17. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članku 5. stavku 5. Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkoga stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene