Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Josip Friščić umro je noćas u koprivničkoj bolnici nakon teške bolesti.


Josip Friščić, nekadašnji predsjednik Hrvatske seljačke stranke, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i župan Koprivničko-križevačke županije, umro je u 67. godini života.

Vezani članci Slika nije dostupna Preminuo urednik i novinar Gojko Marinković: "Nije se štedio do kraja" Bicikl Tragedija u Požegi: Pao s bicikla i preminuo

Rođen je 15. kolovoza 1949. u Subotici Podravskoj. Osnovnu školu završio je u Rasinji, a srednju u Koprivnici. Diplomirao je ekonomiju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je član Kriznog stožera Općine Koprivnica i vodio poslove vezane za funkcioniranje društvenih djelatnosti i organiziranje prihvata i zbrinjavanja prognanika i izbjeglica, predsjednik Odbora za prikupljanje i raspodjelu humanitarne pomoći te vršitelj dužnosti tajnika za gospodarstvo u Koprivnici. 1994. postaje vršitelj dužnosti pročelnika Ureda za gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije.

Političku karijeru počeo je u HSS-u 1992. Od 1998. do 2002. bio je potpredsjednik HSS-a. Nakon izbora 2001. izabran je za župana Koprivničko-križevačke županije.

Za zastupnika Hrvatskog sabora izabran je 2003. i 2007. godine, a godinu kasnije postaje njegovim potpredsjednikom i na toj dužnosti ostaje do 2011. godine.

Za predsjednika HSS-a izabran je 2005. i 2008. godine, a tu funkciju prestaje obnašati 2012. godine kada ga na čelu stranke zamjenjuje Branko Hrg.

Borbu s bolešću izgubio je sinoć u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek.

'Bio je naš predsjednik, vodio je stranku na jedan tolerantan način, bio je uvijek uviđajan, odnosio se prema svima s uvažavanjem, bio je HSS od glave do pete', rekao je Božidar Pankretić, bivši bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.


 

Josip Friščić bio je potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i predsjednik Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije te svojedobno dugogodišnji član Uprave kluba Slaven Belupo i njegov potpredsjednik. Kao sportski djelatnik mnogo je pridonio razvoju nogometa u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, posebno u Koprivničko-križevačkoj županiji. Klub ga se sjeća s mnogih sportskih susreta, od najnižeg do najvišeg stupnja natjecanja i čovjeka koji je uvijek bio uz nogomet, te mnogo pridonio njegovim uspjesima. NK Slaven Belupo